Czekoladowe babeczki Czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki

Klasyczny przepis na mocno czekoladowe babeczki, gdzie zamiast mleka dodajemy kwaśną śmietanę. Przepis jest sprawdzony, a jego jedyną wadą jest to, że aby zjeść babeczki trzeba poczekać, aż ostygną 🙂

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 160 g cukru
  • 300 ml śmietany kwaśnej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  • 1
    Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. W drugiej misce wymieszaj śmietanę, roztopione (przestudzone masło), jajko i kakao. Uwaga: masło nie może być gorące, ponieważ zetną nam się jajka. Przelej mieszankę do miski z mąką i miksuj dosłownie chwilę - około 30 sekund (aby składniki ledwo, ledwo się połączyły).
  • 2
    Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie łyżką mieszamy. Przelewamy ciasto do formy na babeczki wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczenia, babeczki najlepiej wystudzić na kratce. Babeczki można obsypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery CzekoladaDla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis