Cytrynowe ciasto z bezową chmurką

Pachnące cytryną ciasto z delikatną bezą. Wspaniała propozycja na idealny deser dla całej rodziny.

Ocena:

(0)
Cytrynowe ciasto z bezową chmurką Cytrynowe ciasto z bezową chmurką
Czas przygotowania

1h 20min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Cytrynowe ciasto z bezową chmurką

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 szczypta soli
  • Cytrynowy mus:
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Bezowa chmurka:
  • 200 g cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • 1

    z podanych składników ulep ciasto, schłodź je w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarze 25 cm i piecz z obciążeniem (wysyp na ciasto najlepiej ziarna fasoli biały jaś lub grochu) około 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie bez obciążenia kolejne 20 minut. Ostudź, ale nie wyciągaj z formy.

  • Cytrynowy mus:
  • 1

    Przygotuj teraz cytrynowy mus. Na początku roztrzep w garnku jajka z cukrem. Dodaj przesiana mąkę i sok z 4 cytryn oraz skórkę otartą z 1 cytryny (wcześniej ją sparz wrzątkiem). Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij ją z ognia i dodaj małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, poczekaj, aż masa ostygnie i wylej ją na upieczony spód.

  • Bezowa chmurka:
  • 1

    Oddziel starannie białka od żółtek. Białka ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę. Miksuj jeszcze trochę. Bezą przykryj krem cytrynowy, zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 13 sierpnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis