Cytrynowe ciasteczka z migdałami

Są pyszne i bardzo kruche. Pięknie pachną cytrynowo-migdałowo!

Ocena:

(0)
Cytrynowe ciasteczka z migdałami Cytrynowe ciasteczka z migdałami
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

10

Poziom trudności

Łatwy


Cytrynowe ciasteczka z migdałami

Składniki:

  • 50 g mąki migdałowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • skórka z 1 otartej cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • Dodatkowo:
  • 1 białko do posmarowania ciastek
  • 50 g łatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  • 1

    Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę pszenną.

  • 2

    Dodajemy cukier puder, mąkę migdałową, masło, żółtko, skórkę z cytryny i sok. Wszystko razem zagniatamy na ciasto.

  • 3

    Następnie formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

  • 4

    Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek.

  • 5

    Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko z osobna smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy pokuszonymi płatkami migdałowymi.

  • 6

    Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach C do zrumienienia się. Po upieczeniu studzimy na kratce.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: Benia · 28 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis