Cynamonowy sernik Cynamonowy sernik

Cynamonowy sernik

Przepis na niesamowity cynamonowy sernik z serków mascarpone i ricotty oblany czekoladą. Pychota.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 blacha

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • Kruchy spód:
  • 200 gram mąki pszennej (przesianej)
  • 100 gram zimnego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • Masa serowa:
  • 750 gram sera ricotty
  • 250 gram mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Polewa:
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania

  • 1
    W misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wyklejamy ciastem i podpiekamy 15 minut w temp. 180°C
  • 2
    Masa: Mieszamy mascarpone z ricottą, budyniem w proszku, cukrem, cynamonem oraz jajkami do uzyskania gładkiej masy (nie używamy miksera, tylko ręcznie. Masa nie może być mocno napowietrzona).
  • 3
    Na upieczony spód wylewamy masę serową i pieczemy 1h w temperaturze 180°C z termoobiegiem,  a następnie 15 minut w temp. 150°C z termoobiegiem. Gotowy sernik zostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  • 4
    Przygotowujemy polewę czekoladową: Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy ją w rondelku i wlewamy mleko cały czas mieszając. Podgrzewamy masę tak długo, aż będzie gładka, ale niezbyt gęsta. Polewę wylewamy na wystudzony sernik i po zastygnięciu chowamy do lodówki. Przed podanie mozna oprósz cynamonem (przez sitko).

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery CynamonSernikWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis