Cudowna zapiekanka z brukselką Cudowna zapiekanka z brukselką

Cudowna zapiekanka z brukselką

Nie każdy przepada za brukselką, jednak ta zapiekanka z dodatkiem wędzonego łososia i sera mozzarella jest ta obłędna w smaku, że nie ma lepszego sposobu, aby polubić brukselkę.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 600 g brukselki
  • 250 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów
  • szczypta suszonego oregano
  • 250 g śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • doniczka świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną oliwy.
  • 2
    Brukselki umyj, osusz i przekrój na połówki.
  • 3
    Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je razem na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodaj brukselki, sól oraz pieprz i smaż ok. 6 minut. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone w paski i suszone oregano. Wymieszaj drewnianą łopatką. Przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i odstaw, aby przestygło.
  • 4
    W tym czasie wymieszaj w misce jajka ze śmietanką (zrób to za pomocą trzepaczki) i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą zalej brukselkę z dodatkami.
  • 5
    Na koniec wykładamy porwaną mozzarellę i kawałki łososia. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Całość po upieczeniu delikatnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne BezglutenoweŁosośObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis