Typowo babcine, pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem, zwieńczone kruszonką!
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko rozdrobnić palcami do powstania drobnej kruszonki.
Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść rękoma do uzyskania elastycznego ciasta. 1/3 ciasta oddzielamy i owijamy w folię spożywczą po czym chowamy ją do zamrażalnika na 15 min.
Pozostałe ciasto wykładamy na dno foremki i rozprowadzamy je dokładnie palcami.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Rabarbar wykładamy na ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkami budyniowymi. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy budynie rozrobione z mlekiem i cały czas energicznie mieszamy do zagotowania, aż powstanie jednolita masa.
Gorący budyń od razu przelewamy na ciasto z rabarbarem.
Z zamrażalnika wyciągamy pozostałe ciasto i ścieramy je nad ciastem z budyniem na tarce o grubych oczkach, tak aby kruszonka pokryła całe ciasto.
Pieczemy przez 40 minut. Kroimy ciasto dopiero po całkowitym wystygnięciu.
1 komentarz
Justyna
6 maja 2020 (12:57)
Ciasto obłędne! Słodkie i zarazem dzięki rabarbarowi lekko kwaśne, ma dokładnie taki sam jak lubie. Polecam zrobić puki jest rabarbar 🙂