Ciasto z rabarbarem i budyniem Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Typowo babcine, pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem, zwieńczone kruszonką!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 kostka zimnego masła (200g)
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2
    Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko rozdrobnić palcami do powstania drobnej kruszonki.
  • 3
    Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść rękoma do uzyskania elastycznego ciasta. 1/3 ciasta oddzielamy i owijamy w folię spożywczą po czym chowamy ją do zamrażalnika na 15 min.
  • 4
    Pozostałe ciasto wykładamy na dno foremki i rozprowadzamy je dokładnie palcami.
  • 5
    Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Rabarbar wykładamy na ciasto.
  • 6
    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
  • Masa budyniowa:
  • 1
    3/4 szklanki mleka wymieszać z proszkami budyniowymi. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy budynie rozrobione z mlekiem i cały czas energicznie mieszamy do zagotowania, aż powstanie jednolita masa.
  • 2
    Gorący budyń od razu przelewamy na ciasto z rabarbarem.
  • 3
    Z zamrażalnika wyciągamy pozostałe ciasto i ścieramy je nad ciastem z budyniem na tarce o grubych oczkach, tak aby kruszonka pokryła całe ciasto.
  • 4
    Pieczemy przez 40 minut. Kroimy ciasto dopiero po całkowitym wystygnięciu.

1 komentarz

Justyna 6 maja 2020 (12:57)

Ciasto obłędne! Słodkie i zarazem dzięki rabarbarowi lekko kwaśne, ma dokładnie taki sam jak lubie. Polecam zrobić puki jest rabarbar 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis