Ciasto ucierane ze śliwkami Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Bardzo proste i smaczne ciasto do popołudniowej kawy. Polecam

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka aromatu arakowego
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70-80 dag śliwek

Sposób przygotowania

  • 1

    Śliwki myjemy osuszamy i wyjmujemy pestki.

  • 2

    Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia.

  • 3

    Miękkie masło ucieramy z cukrem. Kiedy jest już puszyste, dodajemy po jednym żółtku.

  • 4

    Masło, cukier i żółtka są utarte, więc dodajemy aromat. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję ją do utartej masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą składników. Ciasto przelewamy do tortownicy układamy śliwki i pieczemy w 180 st. około 60-65 minut. Warto pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Gdy ciasto wystygnie można górę posypać cukrem pudrem.
    SMACZNEGO

    Śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki jak kto lubi.
    Grzanie piekarnika góra dół.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis