Ciasto ucierane ze śliwkami

Bardzo proste i smaczne ciasto do popołudniowej kawy. Polecam

Ocena:

(0)
Ciasto ucierane ze śliwkami Ciasto ucierane ze śliwkami
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka aromatu arakowego
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70-80 dag śliwek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Śliwki myjemy osuszamy i wyjmujemy pestki.

  • 2

    Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia.

  • 3

    Miękkie masło ucieramy z cukrem. Kiedy jest już puszyste, dodajemy po jednym żółtku.

  • 4

    Masło, cukier i żółtka są utarte, więc dodajemy aromat. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję ją do utartej masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą składników. Ciasto przelewamy do tortownicy układamy śliwki i pieczemy w 180 st. około 60-65 minut. Warto pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Gdy ciasto wystygnie można górę posypać cukrem pudrem.
    SMACZNEGO

    Śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki jak kto lubi.
    Grzanie piekarnika góra dół.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Kasia14 · 8 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis