Ciasto marchewkowe z serkową polewą Ciasto marchewkowe z serkową polewą

Ciasto marchewkowe z serkową polewą

Ciasto z marchewki polane polewą pysznie i zdrowo/

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Składniki ciasto:
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli
  • Polewa:
  • 100 g kremowego, słonego serka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • 1

    Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie pokroić.

  • 2

    Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dolewać olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodać cynamon i  przyprawę do piernika. Na końcu wsypać odciśniętą marchewkę i orzechy i wymieszać .

  • 3

    Formę wyłożyć  papierem do pieczenia. Wylać ciasto i pieczemy je ok. 45 min w 180 stopniach.

  • 4

    Masło ucieramy i dodajemy po łyżeczce serka. Dosładzamy miodem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta, schładzamy w lodówce i dekorujemy połówkami orzechów i marchewką.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis