Zielone ciasto mech, przekładane kremem mascarpone prezentuje się pięknie i smakuje obłędnie! Można je udekorować na wiele sposobów, chociaż najczęściej są to pestki granatu, jednak w wersji wielkanocnej można ułożyć czekoladowe jajeczka.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) wbić do większej miski, następnie dodać cukier i ubić na puszystą, jasną masę. Ubijać około 7 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli, cieniutkim strumieniem dodawać olej.
Po chwili miksowania dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera, ale tylko do połączenia się składników.
Do drugiej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać ją powoli do ubitej masy i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść masłem i obsyp kaszą manną lub po prostu wyłóż papierem do pieczenia.
Zieloną masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 – 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Do miski włożyć ser mascarpone i wlać śmietankę. Następnie dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Ubijać składniki przez kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie puszysta. Jeśli jest taka potrzeba można pod koniec zmiksować ze śmietan – fix.
Ciasto należy przekroić na 2 części. Na dolną część wyłóż krem mascarpone.
Z górnej zielonej części ciasta trzeba starannie wyskrobać łyżeczką zielony środek i posypać nim krem. Pozostałości ciasta nie wykorzystujemy. Na koniec udekorować granatem lub innymi owocami (borówką, maliną). Schować do lodówki.
Skomentuj