Ciasto kokosowe z białej fasolki Ciasto kokosowe z białej fasolki

Ciasto kokosowe z białej fasolki

Bardzo pyszne i wilgotne ciasto.
A fasoli praktycznie nie czuć.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 jajka
  • 100 g twarogu
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
  • Polewa:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • Trochę wiórków do posypania

Sposób przygotowania

  • 1

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Fasolę odsączamy z zalewy i wraz z jajkami miksujemy na gładką masę w blenderze.

  • 2

    Następnie dodajemy twarożek, połowę kokosu, mąkę ziemniaczaną, sodę, cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i miksujemy na gładką masę.

  • 3

    Na koniec dodajemy resztę kokosu i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką.

  • 4

    Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut do uzyskania suchego patyczka.

  • 5

    Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do małego garnka, dodajemy mleko, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy. Smarujemy wierzch ciasta polewą i posypujemy kokosem.

  • 6

    SMACZNEGO. U mnie czekolady było brak więc podałam z musem owocowym. Lepsze z czekoladą

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis