Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Jesienne ciasto z dyni jest puszyste i bardzo delikatne. Polecam.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

dla 10 osób

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 szklanki miąższu (jedna średnia dynia)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  • 1

    Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz nadmiar soków.

  • 2

    Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj jeszcze przez około 3 min.

  • 3

    Dodaj starty miąższ dyni oraz posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko dokładnie ale delikatnie.

  • 4

    Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną. Na tak przygotowaną tortownicę wylej ciasto i przez przez około 40-50 min w temperaturze 180 stopni.

  • 5

    Po 30 minutach sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek powinien być suchy.

  • 6

    Podajemy oprószone cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery DyniaHalloweenWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis