Ciasto czekoladowa pianka

Intensywnie czekoladowe ciasto z delikatną pianką to doskonała propozycja deseru dla wszystkich fanów czekolady!

Ocena:

(1)
Ciasto czekoladowa pianka Ciasto czekoladowa pianka
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

8 porcji

Poziom trudności

Łatwy


Ciasto czekoladowa pianka

Składniki:

  • Spód:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 170 g cukru drobnego do wypieków
  • Czekoladowa pianka:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (rozpuść w 80 ml ciepłej wody)

Sposób przygotowania:

  • Spód:
  • 1

    Połam czekoladę i roztop ją w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostudzenia.

  • 2

    Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z kakao i dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksuj.

  • 3

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, a tortownicę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.

  • 4

    Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i sztywna.

  • 5

    Pianę z białek dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie łyżką mieszamy. Następnie wylewamy wszystko do blaszki i pieczemy przez około 25 min.

  • 6

    Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostudzenia. Ciasto powinno lekko się zapaść i utworzyć wgłębienie – wypełnimy je czekoladową pianką. Ciasta nie wyciągaj z tortownicy!

  • Czekoladowa pianka:
  • 1

    Połam czekoladę i roztop ją w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostudzenia.

  • 2

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z kakao i wymieszaj z ostudzoną rozpuszczoną czekoladą z masłem. Wymieszaj.

  • 3

    2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuść w 80 ml ciepłej wody.

  • 4

    Ubij białka i bardzo delikatnie wymieszaj je (nie niszcząc piany) z masą czekoladową oraz rozpuszczoną żelatyną również ostudzoną.

  • 5

    Tak powstałą masę wylej na upieczony spód, zaczynając od samego środek upieczonego spodu.

  • 6

    Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.


1 komentarz

Marta

14 grudnia 2021 (17:07)

Mistrzowski mus czekoladowy <3

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 29 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis