Intensywnie czekoladowe ciasto z delikatną pianką to doskonała propozycja deseru dla wszystkich fanów czekolady!
Połam czekoladę i roztop ją w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z kakao i dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksuj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, a tortownicę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i sztywna.
Pianę z białek dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie łyżką mieszamy. Następnie wylewamy wszystko do blaszki i pieczemy przez około 25 min.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostudzenia. Ciasto powinno lekko się zapaść i utworzyć wgłębienie – wypełnimy je czekoladową pianką. Ciasta nie wyciągaj z tortownicy!
Połam czekoladę i roztop ją w rondelku razem z masłem. Odstaw do ostudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z kakao i wymieszaj z ostudzoną rozpuszczoną czekoladą z masłem. Wymieszaj.
2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuść w 80 ml ciepłej wody.
Ubij białka i bardzo delikatnie wymieszaj je (nie niszcząc piany) z masą czekoladową oraz rozpuszczoną żelatyną również ostudzoną.
Tak powstałą masę wylej na upieczony spód, zaczynając od samego środek upieczonego spodu.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Skomentuj