Ciasto czekoladowa pianka Ciasto czekoladowa pianka

Ciasto czekoladowa pianka

Intensywnie czekoladowe ciasto z delikatną pianką to doskonała propozycja deseru dla wszystkich fanów czekolady!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 170 g cukru drobnego do wypieków
  • Czekoladowa pianka:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Opcja grzania: termoobieg.
  • 2
    Wysmaruj odrobiną masła tortownicę o średnicy 20-23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • 3
    Rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu w rondelku. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie odstaw masę do ostudzenia.
  • 4
    Żółtka oddziel od białek i w osobnej misce zmiksuj żółtka z kakao.
  • 5
    Masę z żółtek i kakao dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj za pomocą szpatułki lub krótko zmiksuj.
  • 6
    Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Piana powinna zrobić się gęsta, sztywna i błyszcząca.
  • 7
    Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą czekoladową i wlej do przygotowanej wcześniej formy.
  • 8
    Piecz przez 25-30 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie, nie wyjmując z niej. Spód opadnie, tworząc wgłębienie, które zostanie wypełnione musem.
  • Czekoladowa pianka:
  • 1
    Podobnie jak wcześniej, rozpuść masło i czekoladę, a następnie ostudź.
  • 2
    2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuść w 80 ml ciepłej wody.
  • 3
    Białka oddziel od żółtek. Zmiksuj żółtka z kakao i dodaj do ostudzonej czekolady, dokładnie wymieszaj.
  • 4
    Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
  • 5
    Połącz delikatnie masę czekoladową z ubitymi białkami, nie niszcząc piany.
  • 6
  • 7
    Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę (również powinna być ostudzona).
  • 8
    Wlej masę na środek upieczonego spodu i delikatnie ją rozprowadź na powierzchni całego ciasta.
  • 9
    Wstaw całość do lodówki na około 4-5 godzin lub na całą noc. Ciasto najlepiej się kroi gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem i osuszonym). Smacznego!

1 komentarz

Marta 14 grudnia 2021 (17:07)

Mistrzowski mus czekoladowy <3

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery CzekoladaImpreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis