Ciastka owsiane z marchewką i sokiem z grejpfruta Ciastka owsiane z marchewką i sokiem z grejpfruta

Ciastka owsiane z marchewką i sokiem z grejpfruta

Mega zdrowe i pyszne. Ciastka z owsiano – marchewkowo – grejpfrutowe to absolutny hit dla osób na diecie.

Średnia ocen: 0 (0)

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, dlatego zaraz po upieczeniu nie ściągaj ich z blach, tylko wraz z nią wyciągnij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. W innym wypadku mogą całkowicie się pokruszyć.

Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 110 g płatków owsianych
  • 1 marchewka
  • 1 grejpfrut
  • 1 jajko
  • garść wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki miodu (płynnego)
  • 30 g masła lub oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  • 1
    Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • 2
    W misce wymieszaj jajko z marchewką, miodem, płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz masłem lub olejem kokosowym. Dodaj cynamon, sól oraz startą skórkę z grejpfruta i wyciśnięty z niego sok - 30 ml. Wymieszaj wszystko do momentu, aż składniki się dobrze połączą.
  • 3
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  • 4
    Z masy ciasteczkowej uformuj niewielkie kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Następnie spłaszcz kulki delikatnie dłonią i za pomocą widelca zrób na ich wierzchu wzór w kratkę.
  • 5
    Ciasteczka pieczemy przez około 20 min. Powinny się ładnie zarumienić. Gotowe przestudzone ciasteczka możemy polać lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Dla dzieciFitMarchewka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis