Czasami tak bywa że nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Warto wtedy mieć w domu ciasto francuskie.
W bardzo szybki sposób można wyczarować różne cuda z tego co akurat mamy.
Ser wkładamy do miski dodajemy kokos mleko kokosowe i mieszamy jeśli jest potrzeba dodajemy mleko 3.2%.
Farsz do naszych ciastek ma być dość zbity ale nie za bardzo i nie może być płynny (coś na wzór tego na zdjęciu).
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania kroimy na równe części mogą to być kwadraty prostokąty zależy wszystko od nas.
Na jednej z części robimy nacięcia .
Na drugiej układamy porcję nadzienia i dość dokładnie zamykamy (inaczej ciasto otworzy się w trakcie pieczenia).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach do momentu złoto brązowego koloru około 25 minut.
Smacznego. Ciastka wychodzą mało słodkie. Wiec jeśli lubimy bardzo słodko dodajemy więc cukru. Farszu spokojnie starczy na 2 opakowania ciasta. Ja zrobiłam z jednego i sporo jeszcze zostało niestety nie dotrwało do zakupu następnego?
Skomentuj