Słodkie ciasteczka z truskawkami w roli głównej. Idealna przekąska dla wszystkich fanów truskawek.
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, a zimne masło pokroić w kostkę.
Do miski wkładamy mąkę, masło, 1 całe jajko + 1 żółtko, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml śmietany 18% oraz 0,5 szklanki cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej śmietany.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a z ciasta w dłoni uformuj niewielkie kulki i połóż je na przygotowanym blasze do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów.
Delikatnie w każdej kulce za pomocą łyżki miarowej lub do lodów zrób na środku małe wgłębienie na truskawkę.
Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach C i pieczemy około 15 minut.
Po całkowitym wystygnięciu ciastka należy oprószyć cukrem pudrem.
Skomentuj