Ciasteczka z galaretką w środku Ciasteczka z galaretką w środku

Ciasteczka z galaretką w środku

Migdałowe ciasteczka z galaretką w środku są bardzo efektowe, kochają je dzieci i dorośli.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 g mąki migdałowej
  • 150 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • czerwona galaretka
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę migdałową oraz pszenną przesiej do miski, dodaj 2 jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól. Zagnieć w jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folie aluminiową i przełóż na 30 min do lodówki.
  • 2
    Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na około 3 milimetry. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki np. kółek. Z połowy przygotowanych ciasteczek na środku wykrój mniejsze kółeczka. Powinniśmy uzyskać tyle samo ciasteczek z oczkiem i bez.
  • 3
    Ułóż ciastka bez oczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je przy pomocy pędzelka 1 roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasteczka przykryj ciastem z oczkiem i również posmaruj jajkiem.
  • 4
    Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 15 min. Po upieczeniu ciastka studzimy.
  • 5
    Przygotuj galaretkę. Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
  • 6
    Gdy galaretka zacznie tężeć wypełniamy nią puste oczka w ciasteczkach i pozostawiamy do całkowitego stężenia.
  • 7
    Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis