Migdałowe ciasteczka z galaretką w środku są bardzo efektowe, kochają je dzieci i dorośli.
Mąkę migdałową oraz pszenną przesiej do miski, dodaj 2 jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól. Zagnieć w jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folie aluminiową i przełóż na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na około 3 milimetry. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki np. kółek.
Z połowy przygotowanych ciasteczek na środku wykrój mniejsze kółeczka. Powinniśmy uzyskać tyle samo ciasteczek z oczkiem i bez.
Ułóż ciastka bez oczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je przy pomocy pędzelka 1 roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasteczka przykryj ciastem z oczkiem i również posmaruj jajkiem.
Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 15 min. Po upieczeniu ciastka studzimy.
Przygotuj galaretkę. Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć wypełniamy nią puste oczka w ciasteczkach i pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Skomentuj