Ciasteczka z galaretką w środku

Migdałowe ciasteczka z galaretką w środku są bardzo efektowe, kochają je dzieci i dorośli.

Ocena:

(0)
Ciasteczka z galaretką w środku Ciasteczka z galaretką w środku
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Ciasteczka z galaretką w środku

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 150 g masła (temperatura pokojowa)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • czerwona galaretka
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mąkę migdałową oraz pszenną przesiej do miski, dodaj 2 jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól. Zagnieć w jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folie aluminiową i przełóż na 30 min do lodówki.

  • 2

    Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na około 3 milimetry. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki np. kółek.

    Z połowy przygotowanych ciasteczek na środku wykrój mniejsze kółeczka. Powinniśmy uzyskać tyle samo ciasteczek z oczkiem i bez.

  • 3

    Ułóż ciastka bez oczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je przy pomocy pędzelka 1 roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane ciasteczka przykryj ciastem z oczkiem i również posmaruj jajkiem.

  • 4

    Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 15 min. Po upieczeniu ciastka studzimy.

  • 5

    Przygotuj galaretkę. Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia.

  • 6

    Gdy galaretka zacznie tężeć wypełniamy nią puste oczka w ciasteczkach i pozostawiamy do całkowitego stężenia.

  • 7

    Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 20 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis