Ciasteczka musli bez cukru Ciasteczka musli bez cukru

Ciasteczka musli bez cukru

Zdrowe, smaczne i sycące, takie właśnie są ciasteczka musli.

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej „Dieta w chorobie Hashimoto”.

Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 50 gram płatków z komosy ryżowej
  • 25 gram płatków owsianych górskich
  • 35 gram mieszanki orzechów
  • 25 gram ksylitolu opcjonalnie miodu
  • 20 gram gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka otrębów owsianych
  • szczypta soli
  • 45 gram mleka
  • 1 duże jajko

Sposób przygotowania

  • 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Siekamy czekoladę i orzechy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • 2

    W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki.

  • 3

    Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka.  Żółtko roztrzepujemy z mlekiem, a z białek ubijamy pianę. Mleko z żółtkiem przelewamy do sypkich składników, a następnie delikatnie mieszając dodajemy do nich ubite białka.

  • 4

    Łyżką nakładamy masę na blachę formując okrągłe ciasteczka. Pieczemy przez około 16 minut na średnim poziomie piekarnika. 

  • 5

    Po upieczeniu studzimy ciasta i schładzamy je przez 2h w lodówce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Bez cukruFitHashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis