Buraczane muffiny

Przepyszne domowe babeczki z buraka, malin i jogurtu greckiego. Sycące, pyszne, po prostu wyjątkowe! Zdrowy deser w nowej odsłonie.

Ocena:

(0)
Buraczane muffiny Buraczane muffiny
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Buraczane muffiny

Składniki:

  • Mąka kokosowa - ½ szklanki
  • Jogurt typu greckiego "light" - 2 łyżki stołowe
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Burak - 100g (sztuka)
  • Maliny - ½ szklanki
  • Syrop klonowy - 4 łyżeczki
  • Olej kokosowy - 100g
  • Jaja kurze surowe - 5 sztuk
  • Mleko - ⅔ szklanki
  • Rodzynki, suszone - 4 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw umytego i zawiniętego w folię buraka. Piecz około 45 minut lub do miękkości. Następnie wyjmij warzywo, obierz i zetrzyj na tarce na gładkie puree. Ewentualnie możesz kupić już gotowanego buraka.

  • 2

    Przygotuj 2 miski. W jednej misce wymieszaj w niej wszystkie suche składniki czyli: mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (puree buraczane, syrop klonowy, rodzynki, maliny, jaja, olej kokosowy, mleko i jogurt grecki).

  • 3

    Połącz mokre składniki wlewając je do suchych. Dokładnie całość wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej. Gdyby masa była zbyt kleista, dodaj nieco mąki kokosowej.Nie przejmuj się gdy masa wyjdzie trochę grudkowata.

  • 4

    Masę przekładaj do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.


Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaDla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 27 września 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis