Brownie z fasoli Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Idealny zamiennik słodyczy! Zdrowy, bezglutenowy przepis na cudowne wilgotne, czekoladowe i dietetyczne ciasto z fasoli z wegańską polewą! Większość osób, które próbuje tego ciasta nie wykrywa, że jego głównym składnikiem jest fasola.

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

250 kcal w 100g

Białko

7,2 g

Węglowodany

22,1 g

Tłuszcze

15,2 g

Sód

254 mg

Błonnik

3 g

Niezbędne akcesoria

  • Blender
  • Mikser
  • Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm
  • Piekarnik

Wskazówki

Aby uzyskać 500 gramów czerwonej fasoli z puszki, potrzebujesz 2 puszek fasoli o pojemności 420ml każda. Gdy już olejesz całą zalewę z fasoli i ją dokładnie przepłuczesz na sitku, uzyskasz w przybliżeniu 250 gramów fasoli z jednej puszki.

Składniki

  • Brownie z fasoli:
  • 500 g fasoli czerwonej (2 puszki)
  • 1 dojrzały banan
  • 90 g oleju roślinnego (około 1/3 szklanki)
  • 4 małe jajka
  • 40 g kakao 16% (około 6 łyżek)
  • 80 g cukru (około 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Polewa wegańska:
  • 40 g oleju kokosowego (około 2 łyżki)
  • 20 g kakao 16% (około 3 łyżki)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 8 łyżek wody

Sposób przygotowania

  • Brownie z fasoli:
  • 1
    Banana obierz i pokrój na kawałki. Pierwszy krok pokrój banana Pierwszy krok pokrój banana
  • 2
    Fasolę dokładnie odsącz z zalewy, przepłucz na sitku i umieść w misce wraz z bananem. Drugi krok połącz banana z fasolą Drugi krok połącz banana z fasolą
  • 3
    Do banana i fasoli dodaj 90 g oleju.
  • 4
    Teraz zblenduj składniki na jednolitą masę. Postaraj się zrobić to dokładnie, aby uzyskać jednolity krem. Czwarty krok zblenduj banana z fasolą Czwarty krok zblenduj banana z fasolą
  • 5
    Do zmiksowanego kremu dodaj 40 g kakao oraz sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Piąty krok dodaj kakao Piąty krok dodaj kakao
  • 6
    Do osobnej miski wbij jajka i dodaj 80 g cukru. Za pomocą miksera ubijaj jajka z cukrem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien dokładnie się rozpuścić. Na zakończenie ubijania uzyskasz puszystą oraz jasną masę. Szósty krok ubij jajka Szósty krok ubij jajka
  • 7
    Teraz do miski z ubitą masą jajeczną dodaj krem fasolowy. Delikatnie wmieszaj składniki za pomocą łyżki, aż utworzą jednolitą masę. Siódmy krok połącz masy Siódmy krok połącz masy
  • 8
    Przygotuj formę do ciasta o wymiarach 24 x 24 cm. Wyłóż jej spód papierem, a boki wysmaruj odrobiną oleju. Następnie wylej ciasto do formy. Ósmy krok przelej ciasto do blaszki Ósmy krok przelej ciasto do blaszki
  • 9
    Ciasto umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ustaw pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 45 minut. Jednak po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy to oznacza, że ciasto już jest gotowe.
  • 10
    Po zakończeniu pieczenia, delikatnie uchyl drzwi piekarnika. Po upływie około 5 minut wyjmij ciasto z piekarnika i wyciągnij je z formy, aby ostygło. Dziesiąty krok wyjmij ciasto Dziesiąty krok wyjmij ciasto
  • Polewa wegańska:
  • 1
    Do niewielkiego rondelka dodaj 40 g oleju kokosowego, 20 g kakao, 2 łyżki cukru waniliowego i 8 łyżek wody. Polewa krok pierwszy Polewa krok pierwszy
  • 2
    Całość podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika do momentu rozpuszczenia i połączenia się razem wszystkich składników. Do mieszania użyj trzepaczki kuchennej. Krem nie powinien się zagotować.
  • 3
    Gdy tylko składniki się połączą wylej gorącą polewę na ciasto. Ciasto nie wyrasta wysoko, powinno natomiast być wilgotne, delikatne i lekko puszyste. Polewa krok trzeci Polewa krok trzeci
  • 4
    Smacznego! Polewa krok trzeci smacznego Polewa krok trzeci smacznego

Alergeny lub nietolerancje pokarmowe

  • Fasola czerwona:Fasola czerwona nie jest typowym alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na niektóre rodzaje fasoli. Warto sprawdzić etykietę puszki, aby upewnić się, że nie ma informacji o możliwym zanieczyszczeniu innymi alergenami, takimi jak soja.

  • Banan: Banany nie są częstym alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na owoce. Alergia na banany jest stosunkowo rzadka.

  • Olej roślinny:Olej roślinny może pochodzić z różnych źródeł, takich jak soja, słonecznik, rzepak itp. Jeśli jesteś uczulony na określony rodzaj oleju roślinnego, musisz sprawdzić etykietę, aby dowiedzieć się, z jakiego rodzaju oleju jest używany.

  • Jajka: Jajka są powszechnym alergenem, więc należy unikać potraw zawierających jajka, jeśli jesteś uczulony na nie.

  • Kakao: Kakao samo w sobie nie jest typowym alergenem, ale niektóre produkty czekoladowe mogą zawierać dodatki, które są alergenami, takie jak orzechy, mleko czy soja. Warto sprawdzić etykietę kakao w celu potwierdzenia braku alergenów.

  • Cukier: Cukier nie jest typowym alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na składniki cukru, takie jak skrobia kukurydziana. Warto być świadomym, że niektóre produkty mogą zawierać alergeny związane z cukrem.

  • Soda oczyszczona:Soda oczyszczona nie jest typowym alergenem, ale osoby z nietolerancją na sód powinny unikać jej spożywania.

  • Olej kokosowy: Olej kokosowy nie jest typowym alergenem, ale niektóre osoby mogą być uczulone na kokosy. Jeśli jesteś uczulony na kokosy, powinieneś unikać produktów zawierających olej kokosowy.

  • Cukier waniliowy: Cukier waniliowy jest zwykle mieszanką cukru i aromatu waniliowego. Jeśli jesteś uczulony na którykolwiek z tych składników, powinieneś go unikać.

Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

4 komentarze

Gosia 1 lutego 2020 (14:19)

Super przepis, wyszło ku zaskoczeniu mojego męża na prawdę bardzo smaczne! Dziękuję i pozdrawiam ❤

rhoncus 22 września 2024 (08:27)

P260441ZnvS

https://acacio.tech/2020/10/21/blackjack-sitelerinde-slot-oyunlarinda-kazanma-yollari/ 26 września 2024 (15:41)

YGnOGWg2oqn

https://mycfavisitsurvey.shop/ 4 listopada 2024 (15:43)

zCGeliZ3GP0

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Bez laktozyBezglutenoweFitNiskokaloryczne

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis