Błyskawiczne ciasto z kruszonką i owocami

Ciasto z letnimi owocami, którego po prostu musisz spróbować!

Ocena:

(1)
Błyskawiczne ciasto z kruszonką i owocami Błyskawiczne ciasto z kruszonką i owocami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Błyskawiczne ciasto z kruszonką i owocami

Składniki:

  • Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • Ciasto
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Owoce:
  • 250 g jagód
  • 250 g malin

Sposób przygotowania:

  • Kruszonka:
  • 1

    Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj. Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie chowamy ciasto owinięte w folię spożywczą do zamrażalnika. W tym czasie przygotuj ciasto.

  • Ciasto:
  • 1

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem.

  • 2

    Do masła stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.

  • 3

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Kwadratową foremkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 4

    Na ciasto wyłóż owoce maliny i jagody. Następnie na owoce zetrzyj kruszonką.

  • 5

    Ciasto pieczemy około 40–50 minut.


1 komentarz

kaja

25 maja 2020 (13:51)

Czy można zamiast jagód lub malin będzie pasował rabarbar??

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: magie · 15 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis