Biszkopt z 4 jaj

Jasny biszkopt z 4 jajek to doskonała baza do każdego tortu, ciasta z kremem lub ciasta z galaretką i owocami.

Ocena:

(0)
Biszkopt z 4 jaj Biszkopt z 4 jaj

Sprawdzony przepis na jasny biszkopt z 4 jaj, który nigdy nie opada i zawsze wychodzi puszysty. Idealnie nadaje się jako baza do ciast przekładanych kremem.

Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

12 porcji

Poziom trudności

Średni


Biszkopt z 4 jaj

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 180º C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia – połącz je ze sobą i odstaw.
    Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem
    Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem

  • 2

    Białka bardzo starannie oddziel od żółtek.
    Krok drugi oddziel białka od żółtek
    Krok drugi oddziel białka od żółtek

  • 3

    Białka ubij na sztywną, puszystą pianę.
    Krok trzeci ubij pianę
    Krok trzeci ubij pianę

  • 4

    Cały czas miksując dodaj powoli, łyżka po łyżce cukier (biały i waniliowy). Białka z cukrem miksuj do momentu, gdy po odwróceniu miski piana nie wypadnie.
    Krok czwarty dodaj cukier
    Krok czwarty dodaj cukier

  • 5

    Następnie stopniowo dodawaj po 1 żółtku – cały czas miksując.
    Krok piąty dodaj żółtka
    Krok piąty dodaj żółtka

  • 6

    Gdy masz już jednolitą puszystą masę, bardzo powoli dodawaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, ale już nie miksuj tylko wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, tak by składniki się połączyły.
    Krok szósty dodaj mąki
    Krok szósty dodaj mąki

  • 7

    Delikatnie przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 25 – 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy
    Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy

  • 8

    Gorące ciasto wyciągnij z piekarnika. Pozostaw ciasto w tortownicy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Boki biszkoptu oddziel nożem od tortownicy dopiero gdy ciasto wystygnie.
    Krok ósmy wyciągnij ciasto
    Krok ósmy wyciągnij ciasto

  • 9

    Upieczony biszkopt można przełożyć ulubionymi kremami i owocami. Jest też idealną bazą na tort lub ciasto z galaretką i owocami. Smacznego!
    Krok dziewiąty smacznego
    Krok dziewiąty smacznego


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 10 czerwca 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis