Biszkopt z 4 jaj, który zawsze wychodzi Biszkopt z 4 jaj, który zawsze wychodzi

Biszkopt z 4 jaj, który zawsze wychodzi

Sprawdzony przepis na jasny biszkopt z 4 jaj, który nigdy nie opada i zawsze wychodzi puszysty. Idealnie nadaje się jako baza do ciast przekładanych kremem. Ten jasny biszkopt z 4 jajek to doskonała baza do każdego tortu, ciasta z kremem lub ciasta z galaretką i owocami.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180º C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia - połącz je ze sobą i odstaw. Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem
  • 2
    Białka bardzo starannie oddziel od żółtek. Krok drugi oddziel białka od żółtek Krok drugi oddziel białka od żółtek
  • 3
    Białka ubij na sztywną, puszystą pianę. Krok trzeci ubij pianę Krok trzeci ubij pianę
  • 4
    Cały czas miksując dodaj powoli, łyżka po łyżce cukier (biały i waniliowy). Białka z cukrem miksuj do momentu, gdy po odwróceniu miski piana nie wypadnie. Krok czwarty dodaj cukier Krok czwarty dodaj cukier
  • 5
    Następnie stopniowo dodawaj po 1 żółtku - cały czas miksując. Krok piąty dodaj żółtka Krok piąty dodaj żółtka
  • 6
    Gdy masz już jednolitą puszystą masę, bardzo powoli dodawaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, ale już nie miksuj tylko wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, tak by składniki się połączyły. Krok szósty dodaj mąki Krok szósty dodaj mąki
  • 7
    Delikatnie przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy
  • 8
    Gorące ciasto wyciągnij z piekarnika. Pozostaw ciasto w tortownicy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Boki biszkoptu oddziel nożem od tortownicy dopiero gdy ciasto wystygnie. Krok ósmy wyciągnij ciasto Krok ósmy wyciągnij ciasto
  • 9
    Upieczony biszkopt można przełożyć ulubionymi kremami i owocami. Jest też idealną bazą na tort lub ciasto z galaretką i owocami. Smacznego! Krok dziewiąty smacznego Krok dziewiąty smacznego

1 komentarz

Paulina 29 czerwca 2022 (13:56)

wyszedł idealnie

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Impreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis