Biszkopt jaglany z kokosową śmietanką

Przepyszny biszkopt z kokosowym kemem i sezonowymi owocami! Doskonała propozycja na Dzień Matki!

Ocena:

(0)
Biszkopt jaglany z kokosową śmietanką Biszkopt jaglany z kokosową śmietanką
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Łatwy


Biszkopt jaglany z kokosową śmietanką

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki mleka
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki erytrolu
  • 1 garść daktyli
  • Sezonowe owoce:
  • 1 garść malin
  • 1 garść jagód
  • Krem:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (zimne)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kaszę jaglaną należy uprażyć na suchej patelni. Następnie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej mleko i blendujemy na gładką masę.

  • 3

    Datyle należy sparzyć wrzątkiem i również zblendować.

  • 4

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę. Natomiast żółtka dodajemy do zbledowanych daktyli wraz z erytrolem i ponownie blendujemy. Podczas blendowania dodajemy stopniowo po 1 łyżce kaszy i blendujemy do całkowitego połączenia się kaszy i masy daktylowej.

  • 5

    Następnie dodajemy stopniowo za pomocą łyżki ubite białka i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę owsianą i również delikatnie mieszamy.

  • 6

    Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 min w 170 stopniach C (termoobieg). Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami – do całkowitego wystygnięcia.

  • Krem:
  • 1

    Przełóż łyżką do miski białą część mleczka kokosowego (bez wody) i ubij je na pianę z cukrem pudrem.

  • 2

    Gotowy i całkowicie ostudzony biszkopt smarujemy z wierzchu kremem z mleka kokosowego i podajemy z sezonowymi owocami.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 15 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis