Biszkopt z 5 jaj, który zawsze wychodzi Biszkopt z 5 jaj, który zawsze wychodzi

Biszkopt z 5 jaj, który zawsze wychodzi

Sprawdzony przepis na biszkopt z 5 jaj, który nigdy nie opada i zawsze wychodzi. Pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia. To przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj, bez dodatku proszku do pieczenia. Biszkopt nie opada i może posłużyć jako idealna baza do tortów.

Średnia ocen: 5 (44)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

297kcal (100g)

Wskazówki

Po upieczeniu ciasta upuścić blaszkę z ciastem z wysokości około 30-40 cm na podłogę lub blat kuchenny.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Wskazówki
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Moja szklanka ma pojemność 250 ml
  • Moja blaszka jest średnicy 25 cm
  • Mąkę ziemniaczaną i pszenną koniecznie przesiej

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 170º C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną - połącz je ze sobą i odstaw. Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem
  • 2
    Białka bardzo starannie oddziel od żółtek. Krok drugi oddziel białka od żółtek Krok drugi oddziel białka od żółtek
  • 3
    Białka ubij na sztywną, puszystą pianę.
    Rada: miska w której będziesz ubijać pianę z białek musi być sucha. Nawet kropla wody może sprawić, że się białka dobrze nie ubiją.
    Krok trzeci ubij pianę Krok trzeci ubij pianę
  • 4
    Cały czas miksując dodaj powolutku cukier. Białka z cukrem miksuj do momentu, gdy po odwróceniu miski piana nie wypadnie. Krok czwarty dodaj cukier Krok czwarty dodaj cukier
  • 5
    Następnie stopniowo dodawaj po 1 żółtku - cały czas miksując. Krok piąty dodaj żółtka Krok piąty dodaj żółtka
  • 6
    Gdy masz już jednolitą puszystą masę, bardzo powoli dodawaj przesiane wcześniej mąki, ale już nie miksuj tylko wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, tak by składniki się połączyły. Krok szósty dodaj mąki Krok szósty dodaj mąki
  • 7
    Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy
  • 8
    Gorące ciasto wyciągnij z piekarnika i upuść je (oczywiście w blaszce) na podłogę lub blat kuchenny (aby nie uszkodzić blatu można rozłożyć ściereczkę kuchenną) z wysokości około 30-40 cm. Pozostaw ciasto w tortownicy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Boki biszkoptu oddziel nożem od tortownicy dopiero gdy ciasto wystygnie. Krok ósmy wyciągnij ciasto Krok ósmy wyciągnij ciasto
  • 9
    Biszkopt według uznania można przełożyć ulubionymi kremami i owocami. Jest też idealną bazą na tort. Smacznego! Krok dziewiąty smacznego Krok dziewiąty smacznego

Alergeny lub nietolerancje pokarmowe

  • Alergia na jaja: Osoby cierpiące na alergię na jaja nie powinny spożywać żadnych produktów zawierających jajka. Objawy alergii na jaja mogą obejmować wysypkę, obrzęk, trudności w oddychaniu i inne reakcje alergiczne.
  • Cukrzyca: Osoby z cukrzycą powinny unikać spożywania dużych ilości cukru, zwłaszcza cukru prostego. Spożywanie go może prowadzić do skoków poziomu glukozy we krwi.
  • Celiakia: Osoby z celiakią nie tolerują glutenu, który występuje w pszenicy. Mąka pszenna zawiera gluten, więc osoby z celiakią powinny unikać jej.
  • Nietolerancja glutenu: Choć mąka ziemniaczana jest bezglutenowa, niektóre osoby mogą nadal mieć nietolerancję glutenu lub uczulenie na inne składniki, które mogą być obecne w przetwarzanych produktach z mąki ziemniaczanej.

Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

44 komentarze

Annaa 12 marca 2019 (20:22)

Udał sie

Beata 20 stycznia 2022 (22:14)

Ciasto biszkoptowe wyszło bardzo fajne. Biszkopt urósł wysoki i pulchny.

magda 18 kwietnia 2022 (22:47)

idealny biszkopt z 5 jaj! polecam ten przepis. udal sie pefekcyjnie!

ania 23 kwietnia 2022 (13:36)

tradycyjny biszkopt z 5 jaj jest fundamentem większości ciast jakie robię. ten przepis jest bardzo prosty. Stosowałam go już kilka razy i biszkopt wyszedł za każdym razem super.

Marlena 13 maja 2022 (14:02)

Czy rozmiar jajek ma znaczenie? Jest napisane, że to biszkopt z 5 jaj ale czy aby na pewno mogą to być jajka S? Jeśli nie to jakie proporcje innych składników w tym przepisie mają być zasotosowane? Będę wdzięczna za odpowiedź. Z góry dziękuję.

Ira 13 maja 2022 (14:02)

Szybki i prosty przepis. Bardzo polecam. Wracam do niego za każdym razem gdy robię biszkopt do ciasta.

Marta 13 maja 2022 (14:04)

Czy da się zrobić ten biszkopt bez mąki ziemniaczanej? Próbowaliście?

Anna 15 maja 2022 (22:44)

Często biszkopt mi opadał ale jak zrobiłam z tego przepisu to wyszedł jak nigdy. Ciekawe czy w przyszłości uda mi się ponownie. Trochę trudny przepis ale warty zachodu.

Alicja 19 maja 2022 (09:29)

ten przepis na biszkopt jest super opisany i wyszedl mi bez problemu za pierwszym razem

krystyna 20 maja 2022 (11:02)

pasuje do tortów jakie robię. przetestowałam już trzy razy. polecam bo wyszedł za każdym razem taki sam.

kinga 23 maja 2022 (00:12)

Super wyszedł

Michalina 26 maja 2022 (20:17)

Wychodzi mi za każdym razem idealny biszkopt. Nie będę zmieniała już przepisu.

Paweł 29 maja 2022 (19:51)

polecam

Kalina 6 czerwca 2022 (12:33)

Ładnie mi wyrósł, w smaku też odpowiedni. Kolor ma jasny, tak więc idealnie mi wyszedł jak na zdjęciu.

Marta 15 czerwca 2022 (08:10)

Przepis jest ok

Ola 20 czerwca 2022 (12:16)

robię go już trzeci raz i za każdym razem wyszedł. p o l e c a m

maja 21 czerwca 2022 (23:03)

doskonały przepis. biszkopt udał się bez problemów

Natalia 26 czerwca 2022 (22:25)

W końcu znalazłam przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Mój ulubiony od kilku miesięcy. Robię go już piąty albo szósty raz i nigdy nie się nie zawiodłam.

marek 27 czerwca 2022 (08:28)

najlepszy i bez komibnowania tradycyjny smak biszkoptu

Klaudia 3 lipca 2022 (20:38)

Pierwszy raz wyszedł mi taki piękny biszkopt!!!!!!!!! Polecam ten przepis

ola 7 lipca 2022 (14:43)

wyszedł mi idealny biszkopt! pierwszy raz w życiu!!!!!!

miś 8 lipca 2022 (13:12)

fajna baza pod tort

Ola Walter 8 lipca 2022 (13:48)

Na bazie tego przpisu na biszkopt zrobiłam urodzinowy tort dla córki. Wyszedł doskonały! Dziękuję <3

Zosia 9 lipca 2022 (18:15)

Robiłam ten biszkopt już z dziesięć razy i zawsze wychodzi

Oksana 10 lipca 2022 (11:03)

Trochę długo się go robi ale warto poświecić ten czas bo biszkopt to fundament ciasta 🙂

Mariola 17 lipca 2022 (13:33)

Super mi wyszedł. Dobry przepis na bidzkopt

Marysia 31 lipca 2022 (21:22)

Dziś robiłam i nie zawiodłam się! Bardzo prosty przepis na biszkopt i na prawdę fajnie wyrósł.

Monika 10 września 2022 (12:37)

Tez polecam 🙂

Rena 22 października 2022 (09:28)

Nie mam żadnego doświadczenia w pieczeniu biszkoptu. Ten, pieczony pierwszy raz wyszedł idealny.

Ola 4 grudnia 2022 (01:40)

Udał sie pięknie

Ania 8 sierpnia 2023 (22:55)

Ten przepis na biszkopt jest niezawodny! Efekt końcowy jest po prostu doskonały, miękki, puszysty i smaczny.

marta 11 sierpnia 2023 (10:16)

robilam go wczoraj drugi raz i wyszedk tak samo jak za pierwszym razem polecam

Gosia 13 sierpnia 2023 (00:07)

Wyszedł super.

marta 21 sierpnia 2023 (10:00)

lubię ten przepis bo biszkopt jest łatwy i zawsze wyjdzie, nigdy mnie nie zawiódł ten przepis polecam

Joanna 25 sierpnia 2023 (13:35)

Dziękuję za tak dobry przepis. Biszkopt zawsze jest idealny. Polecam wszystkim

Adrianna 26 sierpnia 2023 (20:07)

Udał się idealnie

Paulina 28 sierpnia 2023 (19:48)

Wyszedł puszysty

aśka 7 września 2023 (10:40)

długo szukałam tradycyjnego biszkoptu, który nie jest przekombinowany d z i ę k i ! ! ! !

Karolina 9 września 2023 (14:14)

Biszkopt z tego przepisy wyszedł super

marek 17 września 2023 (20:58)

przepis na biszkopt z 5 jaj ania gotuje chyba ma dobrego konkurenta w przepisach bo ten jest duzo lepszy niz jej

Lidia 21 września 2023 (00:16)

super jest ten przepis, robiłam go juz 3x i biszkopt zawsze wychodzi idealnie

Ilona 26 września 2023 (07:32)

Rewelacyjny przepis. To przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Nigdy mnie nie zawiódł!

Kam 10 lutego 2024 (10:48)

Nie oparł mi jak zawsze wcześniej opadały inne 😁

Jennifer Love Hewitt 22 września 2024 (09:14)

vVsLxGOcIC9

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Dla dzieciImpreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis