Biszkopt

Sprawdzony przepis na biszkopt z 5 jaj, który nigdy nie opada i zawsze wychodzi. Pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia. Sekretem jest, by po upieczeniu ciasta opuścić blaszkę z ciastem z wysokości około 30-40 cm na podłogę lub blat kuchenny.

Ocena:

(17)
Biszkopt Biszkopt

Przepis na biszkopt rzucany, bez dodatku proszku do pieczenia. Biszkopt nie opada i może posłużyć jako idealna baza do tortów.

Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

12 porcji

Poziom trudności

Średni

Kalorie

297kcal (100g)


Biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Wskazówki
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Moja szklanka ma pojemność 250 ml
  • Moja blaszka jest średnicy 25 cm
  • Mąkę ziemniaczaną i pszenną koniecznie przesiej

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzej piekarnik do 170º C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną – połącz je ze sobą i odstaw.
    Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem
    Pierwszy krok wyłóż blaszkę papierem

  • 2

    Białka bardzo starannie oddziel od żółtek.
    Krok drugi oddziel białka od żółtek
    Krok drugi oddziel białka od żółtek

  • 3

    Białka ubij na sztywną, puszystą pianę.
    Rada: miska w której będziesz ubijać pianę z białek musi być sucha. Nawet kropla wody może sprawić, że się białka dobrze nie ubiją.

    Krok trzeci ubij pianę
    Krok trzeci ubij pianę

  • 4

    Cały czas miksując dodaj powolutku cukier. Białka z cukrem miksuj do momentu, gdy po odwróceniu miski piana nie wypadnie.
    Krok czwarty dodaj cukier
    Krok czwarty dodaj cukier

  • 5

    Następnie stopniowo dodawaj po 1 żółtku – cały czas miksując.
    Krok piąty dodaj żółtka
    Krok piąty dodaj żółtka

  • 6

    Gdy masz już jednolitą puszystą masę, bardzo powoli dodawaj przesiane wcześniej mąki, ale już nie miksuj tylko wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, tak by składniki się połączyły.
    Krok szósty dodaj mąki
    Krok szósty dodaj mąki

  • 7

    Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy
    Krok siódmy przełóż ciasto do tortownicy

  • 8

    Gorące ciasto wyciągnij z piekarnika i upuść je (oczywiście w blaszce) na podłogę lub blat kuchenny (aby nie uszkodzić blatu można rozłożyć ściereczkę kuchenną) z wysokości około 30-40 cm. Pozostaw ciasto w tortownicy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Boki biszkoptu oddziel nożem od tortownicy dopiero gdy ciasto wystygnie.
    Krok ósmy wyciągnij ciasto
    Krok ósmy wyciągnij ciasto

  • 9

    Biszkopt według uznania można przełożyć ulubionymi kremami i owocami. Jest też idealną bazą na tort. Smacznego!
    Krok dziewiąty smacznego
    Krok dziewiąty smacznego


17 komentarzy

Annaa

12 marca 2019 (20:22)

Udał sie

Beata

20 stycznia 2022 (22:14)

Ciasto biszkoptowe wyszło bardzo fajne. Biszkopt urósł wysoki i pulchny.

magda

18 kwietnia 2022 (22:47)

idealny biszkopt z 5 jaj! polecam ten przepis. udal sie pefekcyjnie!

ania

23 kwietnia 2022 (13:36)

tradycyjny biszkopt z 5 jaj jest fundamentem większości ciast jakie robię. ten przepis jest bardzo prosty. Stosowałam go już kilka razy i biszkopt wyszedł za każdym razem super.

Marlena

13 maja 2022 (14:02)

Czy rozmiar jajek ma znaczenie? Jest napisane, że to biszkopt z 5 jaj ale czy aby na pewno mogą to być jajka S? Jeśli nie to jakie proporcje innych składników w tym przepisie mają być zasotosowane? Będę wdzięczna za odpowiedź. Z góry dziękuję.

Ira

13 maja 2022 (14:02)

Szybki i prosty przepis. Bardzo polecam. Wracam do niego za każdym razem gdy robię biszkopt do ciasta.

Marta

13 maja 2022 (14:04)

Czy da się zrobić ten biszkopt bez mąki ziemniaczanej? Próbowaliście?

Anna

15 maja 2022 (22:44)

Często biszkopt mi opadał ale jak zrobiłam z tego przepisu to wyszedł jak nigdy. Ciekawe czy w przyszłości uda mi się ponownie. Trochę trudny przepis ale warty zachodu.

Alicja

19 maja 2022 (09:29)

ten przepis na biszkopt jest super opisany i wyszedl mi bez problemu za pierwszym razem

krystyna

20 maja 2022 (11:02)

pasuje do tortów jakie robię. przetestowałam już trzy razy. polecam bo wyszedł za każdym razem taki sam.

kinga

23 maja 2022 (00:12)

Super wyszedł

Michalina

26 maja 2022 (20:17)

Wychodzi mi za każdym razem idealny biszkopt. Nie będę zmieniała już przepisu.

Paweł

29 maja 2022 (19:51)

polecam

Kalina

6 czerwca 2022 (12:33)

Ładnie mi wyrósł, w smaku też odpowiedni. Kolor ma jasny, tak więc idealnie mi wyszedł jak na zdjęciu.

Marta

15 czerwca 2022 (08:10)

Przepis jest ok

Ola

20 czerwca 2022 (12:16)

robię go już trzeci raz i za każdym razem wyszedł. p o l e c a m

maja

21 czerwca 2022 (23:03)

doskonały przepis. biszkopt udał się bez problemów

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Bulka_z_maslem · 10 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis