Biszkopt

Sprawdzony przepis na biszkopt z 5 jaj, który nigdy nie opada i zawsze wychodzi. Pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia. Sekretem jest, by po upieczeniu ciasta opuścić blaszkę z ciastem z wysokości około 30-40 cm na podłogę lub blat kuchenny.

Ocena:

(1)
Biszkopt Biszkopt
Czas przygotowania
50min
Porcji z przepisu
8
Poziom trudności
Średni

Biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • WSKAZÓWKA
  • Moja szklanka ma pojemność 250 ml
  • Moja blaszka jest średnicy 25 cm
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Mąkę ziemniaczaną i pszenną koniecznie przesiej

Sposób przygotowania:

  • 1

    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.

  • 2

    Rozgrzej piekarnik do 160-170º C.

  • 3

    Przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Połącz je ze sobą.

  • 4

    Białka bardzo starannie oddziel od żółtek i ubij białka na sztywną, puszystą pianę.
    Rada: miska w której będziesz ubijać pianę z białek musi być sucha. Nawet kropla wody może sprawić, że się białka dobrze nie ubiją.

  • 5

    Cały czas miksując dodaj powolutku cukier. Białka miksujemy, aż do momentu gdy po odwróceniu miski piana nam nie wypadnie. Radzę ubijać około 3-4 minut na wysokich obrotach miksera.

  • 6

    Następnie, stopniowo dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.

  • 7

    Gdy masz już jednolitą puszystą masę, bardzo powoli dodawaj przesiane wcześniej obie mąki, ale już nie miksuj tylko wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, tak by składniki się połączyły.

  • 8

    Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj. Piecz w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

  • 9

    Gorące ciasto wyciągnij z piekarnika i upuść je (oczywiście w blaszce) na podłogę lub blat kuchenny (aby nie uszkodzić blatu można rozłożyć ściereczkę kuchenną) z wysokości około 30-40 cm.

  • 10

    Pozostaw w tortownicy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  • 11

    Boki biszkoptu oddziel nożem od tortownicy dopiero gdy ciasto wystygnie. 

     


1 komentarz

Annaa

12 marca 2019 @ 20:22

Udał sie

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Bulka_z_maslem · 10 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis