Babka wielkanocna z dżemem Babka wielkanocna z dżemem

Babka wielkanocna z dżemem

Wilgotna, delikatna i zaskakująca łatwością w przygotowaniu babka wielkanocna z dżemem z przepisu Ewy Wachowicz.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki dżemu
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  • 1
    Masło należy dokładnie utrzeć z cukrem. Żółtka oddziel od białek, stopniowo wmieszaj je z utartym masłem.
  • 2
    Z białek ubij pianę ze szczyptą soli. Do żółtek i utartego masła dodaj przesianą mąkę, sodę, mleko, kakao, cynamon i dżem.
  • 3
    Następnie delikatnie dodaj do ciasta pianę z białek.
  • 4
    Ciasto przełóż do przygotowanej formy na babkę (wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą). Piecz około 1h w temp. 180 stopniach C.
  • 5
    Babkę po ostudzeniu wyjmij z formy i obsyp cukrem pudrem.

1 komentarz

Iga 19 marca 2019 (09:33)

Super babka przepyszna .

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Wielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis