Babka wielkanocna z dżemem

Wilgotna, delikatna i zaskakująca łatwością w przygotowaniu babka wielkanocna z dżemem z przepisu Ewy Wachowicz.

Ocena:

(1)
Babka wielkanocna z dżemem Babka wielkanocna z dżemem
Czas przygotowania

1h 15min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Średni


Babka wielkanocna z dżemem

Składniki:

  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki dżemu
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • 1

    Masło należy dokładnie utrzeć z cukrem. Żółtka oddziel od białek, stopniowo wmieszaj je z utartym masłem.

  • 2

    Z białek ubij pianę ze szczyptą soli. Do żółtek i utartego masła dodaj przesianą mąkę, sodę, mleko, kakao, cynamon i dżem.

  • 3

    Następnie delikatnie dodaj do ciasta pianę z białek.

  • 4

    Ciasto przełóż do przygotowanej formy na babkę (wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą). Piecz około 1h w temp. 180 stopniach C.

  • 5

    Babkę po ostudzeniu wyjmij z formy i obsyp cukrem pudrem.


1 komentarz

Iga

19 marca 2019 (09:33)

Super babka przepyszna .

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Marek · 13 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis