Babka piaskowa

Jest to przepis na niezawodną, domową babkę, która pięknie wyrasta, pieczona jest na oleju, a w związku z tym nie dodajemy już do niej masła. Ciasto można serwować na co dzień jak i od święta. Idealnie się sprawdzi jako deser do kawy.

Ocena:

(1)
Babka piaskowa Babka piaskowa
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Babka piaskowa

Składniki:

  • 170 gram mąki pszennej
  • 190 gram skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 cytryna
  • Do pieczenia:
  • forma do pieczenia babki o pojemności 2 litrów
  • drobinę masła do wysmarowania formy
  • odrobinę bułki tartej do obsypania formy
  • Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8-10 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • 1

    W misce umieść: mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszaj je bardzo dokładnie. W drugiej, metalowej lub szklanej misce umieść cukier i wbij jajka, ubij je mikserem na najwyższych obrotach (minimum 3 minuty – to ważne, aby były dobrze ubite). Po tym czasie zmniejsz moc i dodawaj powolutku olej. Wyłącz mikser.

  • 2

    Do ubitych jajek wsyp sypkie składniki, które wcześniej zostały dobrze wymieszane i przy użyciu łyżki lub kuchennej trzepaczki dobrze je wymieszaj.

  • 3

    Sparz i wyszoruj dobrze cytrynę, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Sok i skórkę dodaj do ciasta i ponownie delikatnie wymieszaj łyżką.

  • 4

    Wysmaruj foremkę masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i umieść ją w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku (góra-dół). Ciasto wstaw na środkową półkę. Pieczemy około 55 minut, jednak po 40-45 minutach zerknij czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe. Delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika i wbij w ciasto drewnianą wykałaczkę do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy to znak, że ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyjmij ciasto.

  • 5

    Babkę wyjmij z foremki gdy jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca i przełóż ją na kratkę do przestudzenia. Gdy całkowicie ostygnie polej ją lukrem lub obsyp cukrem pudrem.

  • Lukier:
  • 1

    Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, przelej go przez sitko, aby nie było w nim fragmentów miąższu. Następnie dodaj 8 łyżek cukru pudru (przesiany przez sitko) i dobrze wymieszaj, do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze 1 lub 2 łyżki cukru pudru.


1 komentarz

sylwia

5 kwietnia 2019 (23:11)

Własnie przetestowałam przepis przed świętami! Babka wyszła wspaniale! Wszyscy w domu sie zajadają 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 21 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis