Babka marmurkowa (Thermomix)

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki marmurkowej. Jeszcze z dzieciństwa pamiętam jak piekła ją moja babcia, potem mama. Teraz kolej na mnie… i oczywiście przychodzi mi z pomocą Thermomix 🙂

Ocena:

(23)
Babka marmurkowa (Thermomix) Babka marmurkowa (Thermomix)
Czas przygotowania
2h 10min
Porcji z przepisu
16
Poziom trudności
Łatwy

Babka marmurkowa (Thermomix)

Składniki:

  • 300 g masła, miękkiego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja na natłuszczenie formy
  • 370 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do obsypania formy
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 70 g mleka
  • 30 g kakao

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką formę do babki (średnica 22-24 cm). Odstawić.

  • 2

    Do naczynia miksującego włożyć masło, 250 g cukru, cukier waniliowy lub ekstrakt, sól, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę, pozostawiając resztą w naczyniu miksującym.

  • 3

    Dodać kakao, pozostałe 30 g cukru i pozostałe 30 g mleka, wymieszać 5 s/obr.5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  • 4

    Mieszać kolejne 5 s/obr.5.

  • 5

    Wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy widelcem. Piec 50-60 min lub do tak zwanego suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.

  • 6

    Przed wyłożeniem ciasta na talerz pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia (około 15 min). Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


23 komentarze

Hania

20 kwietnia 2019 @ 16:46

Mega pyszna. Sprawdzony przepis!

Elżbieta

21 kwietnia 2019 @ 13:58

I właśnie ta piękna smaczna babka zagościła na naszym wielkanocnym stole 🙂

Monika

22 kwietnia 2019 @ 11:46

Wyszła super smaczna

Maja

25 kwietnia 2019 @ 09:43

Polecam

Ela

27 kwietnia 2019 @ 08:52

Smakuje idealnie

Hania

3 maja 2019 @ 16:25

Pyszna babka

iwona

6 maja 2019 @ 09:18

wychodzi dobrze

Ula W.

27 maja 2019 @ 13:55

nigdy wczesniej nie jadlam babki marmurkowej, od dzis jest to moja ulubiona babka i ciasto na termomixie

Ela

15 października 2019 @ 08:18

uwielbiam, z kawą sprawia, że od razu świat jest piękniejszy

Celina

16 listopada 2019 @ 15:39

Prosty i szybki przepis a za razem genialny smak. Gdy wpada do ciebie przyjaciółka na kawę i ploty idealna babka 🙂

Lysa

22 listopada 2019 @ 22:16

Przepyszne

Ola

24 listopada 2019 @ 09:13

Idealna do kawy. Szybko się ja robi i nie ma dużo sprzątania.

Depresja

30 marca 2020 @ 12:44

moze bym dzis zrobila do kawki. ta zmiana czasu dobila mnie totalnie, ledwo zyje. taka babka bylaby lekarstwem na depresje 🙂

Kinnia

4 kwietnia 2020 @ 17:11

Udała się i wyszła pyszna 🙂

Olga

5 kwietnia 2020 @ 21:16

Do jakiego modelu Thermomixa jest dedykowany ten przepis ? Ja mam dosyć starą wersję TM21.

Justyna

6 kwietnia 2020 @ 09:42

@Olga przepis jest do TM5

Adam

9 kwietnia 2020 @ 20:44

Przecież na święta jak znalazł!!!

Kaja

11 kwietnia 2020 @ 10:49

Wyszła idealnie! Polecam.

milena

11 kwietnia 2020 @ 14:16

Dziś zrobiona jest pyszna… na ciepło do kawy polecam

Mirka

12 kwietnia 2020 @ 20:10

Babka idealna

Paweł

21 marca 2021 @ 14:48

polecam, robie juz kilka raz i za kazdym razem wychodzi dobrze

marzena1980

28 marca 2021 @ 21:18

najlepsza babka na wielkanoc to wlasnie ta

Marta

31 marca 2021 @ 23:05

Dlaczego masa mi wyszła gęsta? Dawałam składniki jak w przepisie?

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 19 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis