Babka majonezowa – z przepisu babci

Najprostszy przepis na pyszną babkę majonezową. Zawsze wychodzi, jest wilgotna i pięknie pachnie! Idealna na święta.

Ocena:

(0)
Babka majonezowa – z przepisu babci Babka majonezowa – z przepisu babci
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Babka majonezowa – z przepisu babci

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 3-4 szklanki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

  • 1

    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno dodając cukier. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj startą skórkę z cytryny i majonez. Następnie cały czas ubijając dodawać jedno po drugim żółtka. Pod koniec dodaj mąki i proszek do pieczenia.

  • 2

    Przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Piecz przez 45 min z termoobiegiem w 180 stopniach C


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 2 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis