Babeczki ze śliwkami

Genialne w smaku i proste w przygotowaniu. Domowe babeczki ze śliwkami są jednymi z moich ulubionych zwłaszcza w sierpniowe popołudnia.

Ocena:

(0)
Babeczki ze śliwkami Babeczki ze śliwkami
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

12 sztuk

Poziom trudności

Łatwy


Babeczki ze śliwkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 6 dużych śliwek(pokrojonych na małe kawałki)
  • Dekoracja:
  • odrobina cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do dużej miski wsyp: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

  • 2

    W drugiej misce rózgą kuchenną roztrzep jajka z cukrem, olejem i śmietaną.

  • 3

    Płynne składniki przelej do sypkich i wymieszaj rózgą lub widelcem, dodając na koniec śliwki. Otrzymane ciasto będzie dość gęste i lekko grudkowate, ale taki właśnie ma być ciasto na muffiny.

  • 4

    Ciasto wyłóż do formy na muffiny wyłożonej wcześniej papilotkami, prawie do pełna.

  • 5

    Piecz około 25 minut w temperaturze 180ºC. Poczekać chwilę, aż przestygną, następnie wyjmij je z formy. Po ostudzeniu obsyp cukrem pudrem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 13 sierpnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis