Babeczki z żurawiną Babeczki z żurawiną

Babeczki z żurawiną

Genialne babeczki z żurawiną i nutą pomarańczy. Idealne komponują się ze świątecznym klimatem, sprawdzą się również doskonale jako sprawdzony deser na sylwestra.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 75 gram masła
  • 250 gram mąki
  • 1 jajko
  • 25 gram płatków migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 ml tłustego mleka
  • 2 garście świeżej żurawiny

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone lub posiekane płatki migdałów, cukier, i otartą skórkę z pomarańczy.
  • 2
    W drugiej misce łączymy ze sobą płynne składniki: mleko, jajko, sok oraz rozpuszczone, ostudzone masło. Płynne składniki dodajemy do suchych, mieszając delikatnie widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być. Wszystko ma zostać ledwo, ledwo wymieszane. Najważniejsze w cieście na muffiny jest to, by nie mieszać go zbyt długo.
  • 3
    Następnie dodaj przekrojone na pół żurawiny. Wymieszaj.
  • 4
    Formę na muffiny wyłóż papierowymi podkładami do babeczek i nałóż taką samą ilość ciasta do każdego otworu formy na muffiny i piecz przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw na metalową kratkę, aż trochę przestygną.

1 komentarz

Kornelia 19 grudnia 2019 (12:41)

Robię je już drugi raz w ciągu tygodnia! Pyszne. Zrobiłam je pierwszy raz na kiermasz świąteczny do szkoły dla córki. Wykupione zostały wszystkie 🙂 Dziś piekę dla rodzinki!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery ImprezaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis