Prosty przepis na tradycyjne babeczki z truskawkami! Polecam szczególnie w sezonie wiosenno – letnim gdy mamy dostęp do sezonowych truskawek.
W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, i otartą skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce łączymy ze sobą płynne składniki: mleko, jajko, sok oraz rozpuszczone, ostudzone masło. Płynne składniki dodajemy do suchych, mieszając delikatnie widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie właśnie ma być. Wszystko ma zostać ledwo, ledwo wymieszane. Najważniejsze w cieście na muffiny jest to, by nie mieszać go zbyt długo.
Następnie myjemy i kroimy w wieksze plastry truskawki. Dodajemy je do masy na babeczki i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy.
Formę na muffiny wyłóż papierowymi podkładami do babeczek i nałóż taką samą ilość ciasta do każdego otworu formy na muffiny – zadbaj aby w każdej babeczce był minimym 1 kawałek truskawki.
Babeczki pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstaw na metalową kratkę, aż trochę przestygną.
1 komentarz
Magdalena
6 maja 2020 (12:54)
Przepis skradło moje serce. Babeczki urosły mi z górką i nie opadły <3 Właśnie tego szukałam – powtórzę go na pewno.