Babeczki z rabarbarem Babeczki z rabarbarem

Babeczki z rabarbarem

W sezonie mamy mało czasu by nacieszyć się smakiem rabarbaru. Dlatego też warto używać go do wszelkich wypieków!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g rabarbaru pociętego na około 1 cm kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 170 g cukru
  • 220 g kwaśnej śmietany 12%
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej do jednej miski.
  • 2
    W drugiej misce wymieszaj: jajka, olej, cukier, śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie używamy miksera). Dodaj do nich przesiane suche składniki i ponownie wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników (ciasto na babeczki charakteryzuje się tym, że nie musi być idealnie gładkie, wręcz odwrotnie - powinno być lekko grudkowate.)
  • 3
    Następnie dodaj rabarbar i wymieszać. Ciasto przełóż do papilotek wyłożonych w formie na muffiny, ale jedynie do do 3/4 wysokości papilotki.
  • 4
    Piecz babeczki w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pod koniec można włączyć termoobieg).

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis