Apple Pie Apple Pie

Apple Pie

Słynne amerykańskie ciasto apple pie, czyli tarta z jabłkami.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 10 łyżek olej rzepakowego
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, kroimy w kosteczkę i przekładamy do garnka.
  • 2
    Dodajemy cynamon, 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Dusimy jabłka na małym ogniu do miękkości. Około 10 min. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3
    Do większej miski przesypujemy mąkę, sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy.
  • 4
    Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Teraz dodajemy mleko i mieszamy dłonią, aż ciasto będzie plastyczne. Ciasto dzielę na dwie części. Z jednego kawałka formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika na 20 min.
  • 5
    Drugi kawałek rozwałkowujemy i przekładam do wysmarowanej olejem formy do tarty (23 cm).
  • 6
    Gdy jabłka nam już przestygną dodajemy do nich budyń w proszku i mieszam. Wykładamy jabłka do formy na ciasto.
  • 7
    Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i również ją rozwałkowujemy. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto w paski.
  • 8
    Tak przygotowanymi paskami przykrywam jabłka, aż po brzegi.
  • 9
    Tartę pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 45 minut.
  • 10
    Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Latem idealnie smakuje z bitą śmietaną i lodami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Jabłka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis