Apple Pie

Słynne amerykańskie ciasto apple pie, czyli tarta z jabłkami.

Ocena:

(0)
Apple Pie Apple Pie
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Apple Pie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 10 łyżek olej rzepakowego
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, kroimy w kosteczkę i przekładamy do garnka.

  • 2

    Dodajemy cynamon, 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Dusimy jabłka na małym ogniu do miękkości. Około 10 min. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

  • 3

    Do większej miski przesypujemy mąkę, sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy.

  • 4

    Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Teraz dodajemy mleko i mieszamy dłonią, aż ciasto będzie plastyczne. Ciasto dzielę na dwie części. Z jednego kawałka formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika na 20 min.

  • 5

    Drugi kawałek rozwałkowujemy i przekładam do wysmarowanej olejem formy do tarty (23 cm).

  • 6

    Gdy jabłka nam już przestygną dodajemy do nich budyń w proszku i mieszam. Wykładamy jabłka do formy na ciasto.

  • 7

    Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i również ją rozwałkowujemy. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto w paski.

  • 8

    Tak przygotowanymi paskami przykrywam jabłka, aż po brzegi.

  • 9

    Tartę pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 45 minut.

  • 10

    Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Latem idealnie smakuje z bitą śmietaną i lodami.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 18 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis