Słynne amerykańskie ciasto apple pie, czyli tarta z jabłkami.
Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, kroimy w kosteczkę i przekładamy do garnka.
Dodajemy cynamon, 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Dusimy jabłka na małym ogniu do miękkości. Około 10 min. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Do większej miski przesypujemy mąkę, sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy.
Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Teraz dodajemy mleko i mieszamy dłonią, aż ciasto będzie plastyczne. Ciasto dzielę na dwie części. Z jednego kawałka formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika na 20 min.
Drugi kawałek rozwałkowujemy i przekładam do wysmarowanej olejem formy do tarty (23 cm).
Gdy jabłka nam już przestygną dodajemy do nich budyń w proszku i mieszam. Wykładamy jabłka do formy na ciasto.
Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i również ją rozwałkowujemy. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto w paski.
Tak przygotowanymi paskami przykrywam jabłka, aż po brzegi.
Tartę pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Latem idealnie smakuje z bitą śmietaną i lodami.
Skomentuj