Nie znajdziecie przepisu na bardziej czekoladowe ciasteczka, niż te z przepisu Nigelli Lawson!
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Rozpuść 125 g gorzkiej czekolady w mikrofalówce lub w misce postawionej na garnku z parującą wodą.
Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę i sól.
W drugiej misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukru. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Dodaj czekoladę w kawałkach lub groszkach.
Uformuj 12 ciasteczek (możesz to robić za pomocą gałki do lodów lub łyżki). Ułóż je w odstępie 5-6 cm na wyłożonej papierem blaszce. Ciastek nie rozpłaszczaj.
Piecz około 18 minut, potem sprawdź wykałaczką czy ciastka są ok. Patyczek powinien być wilgotny, ale nie mokry i oblepiony ciastem.
Po upieczeniu odstaw ciastka na metalową kratkę do przestudzenia. Powinny lekko stwardnieć. Podajemy po całkowitym wystygnięciu.
1 komentarz
CzekoAda
29 marca 2019 (23:06)
To musi być niebo w gębie