Absolutnie czekoladowe ciasteczka Absolutnie czekoladowe ciasteczka

Absolutnie czekoladowe ciasteczka

Nie znajdziecie przepisu na bardziej czekoladowe ciasteczka, niż te z przepisu Nigelli Lawson!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 ciastek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mąki
  • 30 g przesianego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko (prosto z lodówki)
  • Dodatkowo:
  • 350 g kawałków gorzkiej czekolady albo czekoladowych groszków

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Rozpuść 125 g gorzkiej czekolady w mikrofalówce lub w misce postawionej na garnku z parującą wodą.
  • 2
    Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę i sól.
  • 3
    W drugiej misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukru. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Dodaj czekoladę w kawałkach lub groszkach.
  • 4
    Uformuj 12 ciasteczek (możesz to robić za pomocą gałki do lodów lub łyżki). Ułóż je w odstępie 5-6 cm na wyłożonej papierem blaszce. Ciastek nie rozpłaszczaj.
  • 5
    Piecz około 18 minut, potem sprawdź wykałaczką czy ciastka są ok. Patyczek powinien być wilgotny, ale nie mokry i oblepiony ciastem.
  • 6
    Po upieczeniu odstaw ciastka na metalową kratkę do przestudzenia. Powinny lekko stwardnieć. Podajemy po całkowitym wystygnięciu.

1 komentarz

CzekoAda 29 marca 2019 (23:06)

To musi być niebo w gębie

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Czekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis