Ziemniaki Hasselback Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Bardzo aromatyczne, pieczone ziemniaczki z piekarnika z ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Nie znam nikogo kto by się im oparł!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 8 młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosneku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g ser grana padano (dostępny np. w Lidlu)
  • pieprz
  • sól
  • mielona słodka papryka
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki dokładnie myjemy (w skórkach) i nacinamy je co 2 mm na ⅔ głębokości tak, by stworzyć tak zwaną harmonijkę. Uważamy, by nie przeciąć ich do końca.
  • 2
    Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy w misce z solą i pieprzem. Dodajemy olej, resztę przypraw oraz starty na tarce o drobnych oczkach ser. Mieszamy.
  • 3
    Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy i nacieramy mieszanką, a z wierzchu posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200°C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa BezglutenoweHashimotoKolacjaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis