Pieczony stek z kalafiora

Dania bez mięsa Kuchnia: Dietetyczna Autor:

Genialny sposób na podanie kalafiora. Idealna propozycja na lekki obiad lub sytą kolacje! Koniecznie wypróbujcie.

4 porcje
Średnie
Kalorie: 135 kcal w 1 steku

Niezbędne akcesoria

  • Piekarnik

Wskazówki

Do przygotowania 4 steków będziesz potrzebować dwóch kalafiorów, ponieważ głąby kalafiorów pełnią kluczową rolę w utrzymaniu struktury plastra kalafiora. Tak więc z 1 kalafiora otrzymasz 2 steki, a z 2 kalafiorów otrzymasz 4 steki.

Składniki

Steki z kalafiora

  • 2 kalafiory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego)

Składniki

Przyprawy

  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta pieprzu

Składniki

Do podania

  • Owoce granatu
  • Garść kolendry
  • 2 łyżki białego sezam

Sposób przygotowania

Odetnij liście boczne oraz wystający poza różyczki głąb kalafiorów. Dokładnie umyj kalafiory i osusz je ręcznikiem papierowym. Przetnij obie sztuki kalafiora równo na pół przez środek każdego głąba. Użyj ostrego, większego noża, aby nie pokruszyć kalafiorów.
Z każdej połówki ukrój plaster o szerokości około 2-2,5 cm. Z jednej połówki da się ukroić raczej tylko jeden taki stek, aby różyczki trzymały się głąba. Reszta kalafiora rozpadnie się na pojedyncze różyczki. W ten sposób ukroisz łącznie cztery plastry na steki z kalafiora (po jednym z każdej połówki).
Plastry kalafiora posmaruj z obu stron płynnym miodem oraz oliwą. W razie potrzeby możesz użyć więcej oliwy. Steki wtedy będą się ładnie rumienić podczas pieczenia.
Przygotuj mieszankę z przypraw: wszystkie składniki na przyprawy wymieszaj ze sobą w miseczce.
Posyp wszystkie steki mieszanką przypraw. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją pieczenia góra/dół lub do 170 stopni C z termoobiegiem.
Gotowe do pieczenia steki z kalafiora wyłóż na najcieńszej blaszce w piekarniku. Umieść blaszkę ze stekami w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę.
Piecz steki z kalafiora przez około 30-35 min aż kalafior będzie dopieczony. Nie przewracaj plastrów w trakcie pieczenia, ale od czasu do czasu zajrzyj i posmaruj pędzelkiem steki od góry słodką mieszanką przypraw z oliwą, który zbiera się przy plastrach kalafiora.
Na kilka ostatnich minut włącz grzanie tylko z góry, by lekko zarumienić steki przed podaniem.
Upieczony stek z kalafiora przed podaniem posyp sezamem. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę oraz owoce granatu. Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (55 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis