Kopytka

Dania bez mięsa Kuchnia: Polska Autor:

Kopytka to danie, które kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Doskonale smakują z masłem i bułką tartą, lub sosem z pieczonego mięsa. Świetnie się też sprawdzają jako dodatek do dań mięsnych.

kopytka
6 porcji
Średnie
Kalorie: 145 kcal w 100 g kopytek

Niezbędne akcesoria

  • Praska do ziemniaków
  • Stolnica ewentualnie blat kuchenny
  • Garnek
  • Łyżka cedzakowa

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Ugotowane i ciepłe ziemniaki dokładnie przeciśnij przez praskę. Miej na uwadze, że ziemniaki będą łatwiejsze do przeciśnięcia przez praskę, jeśli są ciepłe, a nie zimne z lodówki. Zmielone ziemniaki umieść w szerszej misce.
Na stolnicę przesiej mąkę i wyłóż na nią masę ziemniaczaną. Na środek wbij jedno jajko i dodaj płaską łyżeczkę soli.
Całość wyrabiaj na gładką masę, nie powinno być żadnych grudek. Masa powinna być plastyczna.
W dużym garnku, zagotuj wodę. Posól ją 1 łyżeczką soli kiedy tylko zacznie się gotować.
Na stolnicy posypanej mąką umieść około jedną czwartą ciasta przeznaczonego na kopytka i rozwałkuj je ręcznie, aż uzyskasz sznurek o grubości około 2 centymetrów. Następnie za pomocą noża, odcinaj równe kawałki ciasta, tworząc kopytka o długości około 1,5-2 centymetrów.
Kopytka oprósz delikatnie mąką i przenieś niewielką partię na łyżkę cedzakową, a następnie zanurz je w gotującej się wodzie. Następnie delikatnie zamieszaj gotując kopytka na niewielkim ogniu. Od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch, gotuj je jeszcze około 2 min.
Wyjmij kopytka za pomocą łyżki cedzakowej tak aby dobrze odcedzić wodę. Następnie ułóż je na szerokim talerzu. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.
Kopytka są gotowe do podania od razu lub można je przechowywać w lodówce i odsmażyć następnego dnia. Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis