Kopytka to danie, które kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Doskonale smakują z masłem i bułką tartą, lub sosem z pieczonego mięsa. Świetnie się też sprawdzają jako dodatek do dań mięsnych.
Ugotowane i ciepłe ziemniaki dokładnie przeciśnij przez praskę. Miej na uwadze, że ziemniaki będą łatwiejsze do przeciśnięcia przez praskę, jeśli są ciepłe, a nie zimne z lodówki. Zmielone ziemniaki umieść w szerszej misce.
Na stolnicy posypanej mąką umieść około jedną czwartą ciasta przeznaczonego na kopytka i rozwałkuj je ręcznie, aż uzyskasz sznurek o grubości około 2 centymetrów. Następnie za pomocą noża, odcinaj równe kawałki ciasta, tworząc kopytka o długości około 1,5-2 centymetrów.
Kopytka oprósz delikatnie mąką i przenieś niewielką partię na łyżkę cedzakową, a następnie zanurz je w gotującej się wodzie. Następnie delikatnie zamieszaj gotując kopytka na niewielkim ogniu. Od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch, gotuj je jeszcze około 2 min.
Wyjmij kopytka za pomocą łyżki cedzakowej tak aby dobrze odcedzić wodę. Następnie ułóż je na szerokim talerzu. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje kopytek.
Dodaj komentarz