ŻEBROCZKA

To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły.
Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą potrawę chodził on od domu do domu by zebrać jakieś pożywienie gdy zaś udało mu się zdobyć kilka produktów to zrobił on właśnie taką zapiekankę.
Potrawa trochę przypomina inne ziemniaczane specjały z różnych regionów kraju takie jak babka ziemniaczana czy kiszka

Ocena:

(0)
ŻEBROCZKA ŻEBROCZKA
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


ŻEBROCZKA

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 0,5 kg boczku wędzonego lub słoniny
  • 450 ml gorącego mleka
  • Sól pieprz kminek majeranek
  • Cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • WSKAZÓWKA
  • Mięso do tej potrawy powinno być odpowiednio tłuste co zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Spotkałam się też z tym, że co poniektórzy używają do tej potrawy oprócz boczku również mięsa z rosołu. Uważajmy z solą ponieważ wędliny, które używamy do tej potrawy są już dość słone. Jeżeli chodzi o pieczenia trzeba je kontrolować w oryginalnym przepisie czas pieczenia to 70-90 min. U mnie zapiekanka po 60 min. była gotowa.

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • 2

    Ryż ugotować i odcedzić.

  • 3

    Cebulę obieramy kroimy w kostkę i zrumienić na patelni wszystko dodać do ziemniaków.

  • 4

    Następnie na tej samej patelni smażymy boczek czy co tam mamy.

  • 5

    Razem z tłuszczem dodać do ziemniaków.

  • 6

    Teraz czas na ryż i gorące mleko oraz zgniecione ząbki czosnku.

  • 7

    Wszystko doprawić według uznania solą pieprzem dodać kminek i łyżeczkę majeranku. Ja również dodałam pieprz czosnkowy.

  • 8

    Całość wymieszać i wylać na blaszkę. Zapiekać w 180-200 stopniach przez około 60 minut aż brzegi staną się chrupiące, a całość nabierze złoto brązowego koloru.

  • 9

    SMACZNEGO.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Kasia14 · 16 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis