Bardzo prosty i tani przepis na obiad dla całej rodziny na zapiekankę zmieniaczną z kiełbasą i cebulą.
Ziemniaki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki (prawie przezroczyste), zalewamy je wrzątkiem z odrobiną soli.
Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy plasterki ziemniaków tak aby były z wierzchu chrupiące. Doprawiamy tymiankiem.
Połowę przypieczonych plastrów ziemniaków wykładamy na dno naczynia żaroodpornego (lekko natłuszczonego).
Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebule w pióra – podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na warstwę ziemniaków w formie. Kiełbasę i cebulę zakrywamy drugą warstwą ziemniaków.
Całość podlewamy gorącym bulionem.
Śmietankę mieszamy z dwoma jajkami do dokładnego połączenia, zalewamy nią ziemniaki tak, aby wszystkie je pokryła. Następnie posypujemy wierzch zapiekanki startym serem.
Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach w piekarniku nastawionym góra dół przez 30 minut, a następnie zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut, aby zapiekanka się z wierzchu zrumieniła.
Skomentuj