Zapiekanka ziemniaczana

Bardzo prosty i tani przepis na obiad dla całej rodziny na zapiekankę zmieniaczną z kiełbasą i cebulą.

Ocena:

(0)
Zapiekanka ziemniaczana Zapiekanka ziemniaczana
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 200 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • 2 garście sera cheddar lub sera żółtego
  • łyżka tymianku
  • odrobina oleju
  • sól i pieprz
  • folia aluminiowa do przykrycia formy

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ziemniaki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki (prawie przezroczyste), zalewamy je wrzątkiem z odrobiną soli.

  • 2

    Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy plasterki ziemniaków tak aby były z wierzchu chrupiące. Doprawiamy tymiankiem.

  • 3

    Połowę przypieczonych plastrów ziemniaków wykładamy na dno naczynia żaroodpornego (lekko natłuszczonego).

  • 4

    Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebule w pióra – podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na warstwę ziemniaków w formie. Kiełbasę i cebulę zakrywamy drugą warstwą ziemniaków.

  • 5

    Całość podlewamy gorącym bulionem.

  • 6

    Śmietankę mieszamy z dwoma jajkami do dokładnego połączenia, zalewamy nią ziemniaki tak, aby wszystkie je pokryła. Następnie posypujemy wierzch zapiekanki startym serem.

  • 7

    Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach w piekarniku nastawionym góra dół przez 30 minut, a następnie zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut, aby zapiekanka się z wierzchu zrumieniła.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: ewa · 15 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis