Kotlet pożarski

Dania mięsne Kuchnia: Polska Autor:

Kotlet pożarski powinien być chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Przygotowuje się go z piersi z kurczaka i paru dodatków. Koniecznie sprawdź jak szybkie i proste to danie.

kotlet pożarski
16 kotletów
Średnie
Kalorie: 95 kcal w 1 kotlecie

Niezbędne akcesoria

  • Miska
  • Patelnia
  • Ostry nóż

Składniki

  • 500 g filetów z piersi z kurczaka
  • 1 bułka kajzerka
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • Garść natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 120 g bułki tartej
  • 4 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka posiekaj ostrym nożem najdrobniej jak potrafisz. Opcjonalnie jeśli posiadasz to możesz zmielić je w maszynce do mielenia mięsa na największych oczkach.
Bułkę zalej w misce mlekiem i odstaw do namoczenia. Mleko powinno całkowicie wsiąknie w bułkę.
Do mięsa dodaj dokładnie odciśniętą z mleka bułkę i garść drobno posiekanej natki pietruszki.
Następnie dodaj jajko i pół łyżeczki soli oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę, najlepiej ręcznie.
Przygotuj większy, płaski talerz z bułką tartą.
Z mięsnego farszu formuj kotlety, wielkości małej mandarynki, delikatnie je spłaszczając w dłoniach.
Następnie kilkukrotnie obtaczaj kotleta w bułce tartej, cały czas nadając mu formę kotleta. Gotowe do smażenia kotlety odkładaj na czysty talerz.
Przygotuj patelnię z grubym dnem, rozgrzej ją. Dodaj 2 łyżki masła klarowanego. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż staną się rumiane. Jeśli za szybko się rumienią, zmniejsz ogień, jeśli za wolno, zwiększ. Uzupełniaj masło po każdej serii, bo kotlety absorbuje tłuszcz. Smaż, aż wszystkie kotlety będą gotowe.
Kotlety pożarskie zazwyczaj podawane są w towarzystwie gotowanych ziemniaków, surówki lub sałatką ze świeżymi warzywami. Smacznego
Średnia 5,00 / 5 (2 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis