Shoarma

Dania mięsne Kuchnia: Orientalna Autor:

Shoarma ma swoje korzenie w kuchni arabskiej. W tradycyjnym przepisie przygotowuje się te danie z baraniny lub jagnięciny, które są odkrawane z rożna, podobnie jak w przypadku tureckiego kebaba. W Polsce najczęściej spotyka się warianty drobiowe lub wieprzowe tej potrawy. Sprawdźcie, jak przygotować shoarme.

shoarma
4 porcje
Średnie

Niezbędne akcesoria

  • Patelnia

Wskazówki

Alternatywnie, można użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy.

Składniki

Shoarma

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka
  • Olej roślinny do smażenia

Składniki

Przyprawy

  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Szczypta soli

Składniki

Przykładowe dodatki

  • Pieczone ziemniaczki lub frytki
  • Sałatka ze świeżych warzyw
  • Jogurt grecki

Sposób przygotowania

Zacznij od oczyszczenia mięsa z wszelkich kostek i błonek, a następnie pokrój je na nieduże paski.
Następnie przygotuj mieszankę przypraw z wymienionych składników.
Mięso skrop olejem, a następnie starannie obtocz je w przyprawach. Pozostaw je w chłodnym miejscu na około 60 min, umożliwiając mięsu dokładne zamarynowanie.
Po upływie tego czasu przenieś mięso na patelnię i smaż je przez kilkanaście minut. Zadbaj o to, aby wewnętrzna część mięsa była dobrze usmażona, a z wierzchu uzyskała złocisty kolor.
Shoarma to danie, które smakuje najlepiej w towarzystwie pieczonych ziemniaczków lub frytek, domową sałatką ze świeżych warzyw oraz jogurtem greckim.
Średnia 5,00 / 5 (2 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis