Leczo z kurczakiem

Dania mięsne Kuchnia: Polska Autor:

W tym daniu znajdziesz soczyste kawałki kurczaka w aromatycznych przyprawach, połączone z papryką, cukinią i pomidorami. Leczo z kurczakiem i warzywami, gotowane na wolnym ogniu nabiera intensywnego smaku i idealnie komponuje się z ulubionym pieczywem lub ryżem. Smacznego!

6 porcji
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 85 kcal w 100 g

Niezbędne akcesoria

  • Garnek

Składniki

Leczo

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 450 g cebuli białej (około 3 sztuki)
  • 450 g cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g oleju roślinnego do smażenia (około 1/5 szklanki)

Składniki

Przyprawy

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania

Pokrój kurczaka na średnie kawałki „na jeden kęs”.
Posyp kurczaka przyprawami: 1 łyżeczką soli, oregano i słodką papryką, a także szczyptą majeranku, pieprzu i chili. Dobrze wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na bok.
Cebulę pokrój w kostkę średniej wielkości.
W większym garnku z grubym dnem rozgrzej 50 g oleju roślinnego i dodaj cebulę. Cebulę smaż bez przykrywki przez około 10 min, aby się zeszkliła, ale nie zarumieniła. Jeśli zaczyna się rumienić, zmniejsz moc palnika.
Po 10 min do garnka dodaj kurczaka w przyprawach oraz przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Zamieszaj i podsmażaj na wyższej mocy palnika przez około 5 min.
Następnie do garnka dodaj pokrojone na kawałki papryki, cukinię i obrane, pokrojone pomidory.
Dodaj również 200 gramów koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek przykrywką i gotuj leczo przez 25-30 min.
Co 5 min warto zamieszać w garnku. Leczo powinno gotować się na niezbyt dużej mocy palnika.
Po 25-30 min sprawdź smak dania. Jeśli potrzeba, dodaj więcej pieprzu lub chili według własnych preferencji. Jeśli lubisz warzywa bardziej miękkie, gotuj dłużej.
Leczo podawaj z ryżem lub kawałkiem świeżego pieczywa.
Średnia 4,99 / 5 (80 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

adik 17 lipca 2019 (11:18)

Dzis zrobie sobie to leczo na obiad 🙂

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis