Prosty, szybki i tani pomysł na obiad – tradycyjna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Posiekaj cebulę, a kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę z cebulą.
W misce wymieszaj śmietanę z przyprawami i jajkiem.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Podgotowujemy je w lekko osolonej wodzie – tak aby były na wpół miękkie, nie mogą być rozgotowane.
Następnie delikatnie mieszamy je w naczyniu żaroodpornym z cebulą i kiełbasą.
Zalewamy sosem śmietanowym i jeszcze raz mieszamy, tak aby sos pokrył wszystkie składniki.
Wierzch zapiekanki posypujemy starym żółtym serem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 min. Na ostanie 10 min zwiększamy moc temp. do 200 stopni C.
Skomentuj