Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Prosty, szybki i tani pomysł na obiad – tradycyjna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą.

Ocena:

(0)
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 80 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy:
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

  • 2

    Posiekaj cebulę, a kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę z cebulą.

  • 3

    W misce wymieszaj śmietanę z przyprawami i jajkiem.

  • 4

    Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Podgotowujemy je w lekko osolonej wodzie – tak aby były na wpół miękkie, nie mogą być rozgotowane.

  • 5

    Następnie delikatnie mieszamy je w naczyniu żaroodpornym z cebulą i kiełbasą.

  • 6

    Zalewamy sosem śmietanowym i jeszcze raz mieszamy, tak aby sos pokrył wszystkie składniki.
    Wierzch zapiekanki posypujemy starym żółtym serem.

  • 7

    Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 min. Na ostanie 10 min zwiększamy moc temp. do 200 stopni C.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 13 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis