Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Prosty, szybki i tani pomysł na obiad – tradycyjna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 80 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy:
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  • 2
    Posiekaj cebulę, a kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę z cebulą.
  • 3
    W misce wymieszaj śmietanę z przyprawami i jajkiem.
  • 4
    Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Podgotowujemy je w lekko osolonej wodzie - tak aby były na wpół miękkie, nie mogą być rozgotowane.
  • 5
    Następnie delikatnie mieszamy je w naczyniu żaroodpornym z cebulą i kiełbasą.
  • 6
    Zalewamy sosem śmietanowym i jeszcze raz mieszamy, tak aby sos pokrył wszystkie składniki. Wierzch zapiekanki posypujemy starym żółtym serem.
  • 7
    Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 min. Na ostanie 10 min zwiększamy moc temp. do 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis