Zapiekanka ziemniaczana z indykiem Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

W tym daniu wszystkie składniki do siebie wspaniale pasują, a dodanie ogórków konserwowych jest zaskakująco smacznym pomysłem 🙂

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 400 gram fileta z indyka
  • 100 gram pieczarek
  • 4 korniszony
  • 2 duże garście mixu sałat
  • sok z 0,5 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • szypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  • 2
    Ziemniaki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki (prawie przezroczyste), zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Przecedzamy i dodajemy do nich oliwę, odrobinę soli i zioła prowansalskie. Delikatnie mieszamy.
  • 3
    Fileta kroimy w kostkę na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, paprykami w proszku i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki i korniszony cieniutko kroimy w plasterki.
  • 4
    Do płytkiego naczynia żaroodpornego przekładamy połowę odsączonych ziemniaków, następnie układamy pieczarki, indyka i korniszony, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch wykładamy drugą połowę ziemniaków i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
  • 5
    Zapiekankę pieczemy przez około 30 minut. Po upieczeniu, dzielimy ją na porcję i podajemy z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

2 komentarze

Paula 24 stycznia 2019 (21:48)

Kocham zapiekanki z ziemniakami! Uwielbiam tez odsmażane na patelni.
Czas wypróbować z indykiem bo wyglada dobrze 🙂

Smakeron 28 lutego 2020 (15:33)

Bomba

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne IndykKolacjaPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis