Zapiekanka z ziemniakami, papryką i fetą Zapiekanka z ziemniakami, papryką i fetą

Zapiekanka z ziemniakami, papryką i fetą

Pyszne danie nie tylko na obiad, ale świetnie się sprawdzi również jako kolacja lub przekąska.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 gram sera żółtego
  • 150 gram fety
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w grubszą kostkę. Ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy.
  • 2
    Paprykę kroimy w paski i przekładamy do miski z ziemniakami. Dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, sól i rozmaryn Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez 15 min w temp. 200 stopni lub do momentu aż, ziemniaki i papryka się przyrumienią.
  • 3
    Gotową zapiekankę posypujemy na wierzchu pokruszoną fetą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa HashimotoKolacjaObiadPaprykaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis