Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem i serem to danie, który nigdy się nie znudzi, zawsze wychodzi i smakuje wszystkim. W tej wersji towarzyszą jej pieczarki, kukurydza i podpiekana kiełbaska. Pychota.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

55min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 150 g makaronu świderki
  • 2 kiełbasy (najlepiej drobiowe)
  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 20 dag mozzarelli
  • odrobina oleju do podsmażenia kiełbasy
  • 1 puszka kukurydzy
  • natka pietruszki
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Pieczarki odsącz i przekrój je na pół.
  • 3
    Kiełbasę pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni.
  • 4
    Ser żółty i ser mozzarella zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  • 5
    Koncentrat wymieszaj z ciepłą przegotowaną wodą.
  • 6
    W mleko roztrzep jajko, dodaj sól i pieprz.
  • 7
    Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego odsączoną kukurydzę, pieczarki i kiełbasę. Wymieszaj.
  • 8
    Zalej wszystko przecierem z wodą, wymieszaj, tak aby wszystkie składniki pokryły się w sosie z koncentratu.
  • 9
    Teraz równomiernie polej zapiekankę roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • 10
    Na koniec posyp wszystko obficie serem żółtym i serem mozzarella.
  • 11
    Wstaw do piekarnika na 180 stopni C i zapiekaj w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 30-40 min.

1 komentarz

Dorota 19 marca 2020 (13:53)

Wyszła doskonała! Bardzo wszystkim smakuje! Dziękuje za przepis

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne MakaronObiadObiad z makaronem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis