Zapiekanka z białą kiełbasą Zapiekanka z białą kiełbasą

Zapiekanka z białą kiełbasą

Jeśli zastanawiacie się co zrobić na obiad, to idealną propozycją będzie zapiekanka z porem i białą kiełbasą.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 3 pory
  • 60 dag białej kiełbasy
  • 200 g sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

  • 1
    Pora obrać, pokroić w krążki mniej więcej o grubości 2-3 cm, przełożyć je na sito i dokładnie umyć. Natomiast paprykę pokroić w kostkę.
  • 2
    Podgrzać bulion i wrzucić do niego pora, gotować na wolnym ogniu około 6-7 min. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej należy wyciągnąć pora i przełożyć na talerz.
  • 3
    Następnie do gorącego bulionu włóż kiełbasę i gotuj około 7 min. Po tym czasie wyciągnij kiełbasy i odstaw do ostygnięcia. Później należy je pokroić na skos, na plastry o grubości około 2-3 cm.
  • 4
    Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zamieszaj i przesmaż. Zalej zasmażkę bulionem w którym wcześniej gotowany był por i kiełbasa - powinien zrobić się sos, dodaj do niego 150 g startego żółtego sera. Wymieszaj i ściągnij od razu z ognia.
  • 5
    Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu, następnie naprzemiennie układaj kiełbasę i por. Resztę sosu rozprowadź po całej powierzchni zapiekanki, posyp pokrojoną papryką i pozostałym startym żółtym serem.
  • 6
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz przez 20 min pod przykryciem. Po 20 min ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 10 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis