Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Szybka i bardzo smaczna zapiekanka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem. Zwieńczona sosem beszamelowym i parmezanem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g makarony (najlepiej świderki)
  • 200 g szpinaku
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 100 g startego parmezanu
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • odrobina oliwy z oliwek
  • odrobina oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki musztakołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmażyć szpinak, po chwili dodać serek mascarpone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
  • 2
    Kurczaka należy pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju z dodatkiem ulubionych przypraw do kurczaka.
  • 3
    Do naczynia żaroodpornego przełóż ugotowany makaron, szpinak oraz kurczaka.
  • Sos:
  • 1
    Masło rozpuść w rondelku. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj rózgą kuchenną tak, aby składniki się połączyły. Dodawaj po trochu mleka, cały czas mieszając, sos powinien powoli nabierać konsystencję gęstej śmietany. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i biały pieprz - wymieszaj.
  • 2
    Gotowy sos wylej na zapiekankę i posyp otartym parmezanem. Piecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 min, aż sos z wierzchu się zrumieni.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne MakaronMascarponeObiadObiad z makaronemSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis