Szybka i bardzo smaczna zapiekanka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem. Zwieńczona sosem beszamelowym i parmezanem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmażyć szpinak, po chwili dodać serek mascarpone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
Kurczaka należy pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju z dodatkiem ulubionych przypraw do kurczaka.
Do naczynia żaroodpornego przełóż ugotowany makaron, szpinak oraz kurczaka.
Masło rozpuść w rondelku. Następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj rózgą kuchenną tak, aby składniki się połączyły. Dodawaj po trochu mleka, cały czas mieszając, sos powinien powoli nabierać konsystencję gęstej śmietany. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i biały pieprz – wymieszaj.
Gotowy sos wylej na zapiekankę i posyp otartym parmezanem. Piecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 min, aż sos z wierzchu się zrumieni.
Skomentuj