Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Najsmaczniejszy przepis na zapiekankę z makaronem i szynką. Idealne danie obiadowe, przy którym nie ma dużo pracy, a smakuje całej rodzinie.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g makaronu (najlepiej świderki)
  • 200 g szynki dobrej jakości
  • 150 g pieczarek
  • kukurydza z puszki
  • 1 cebula
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Szynkę kroimy w kosteczkę i podsmaż delikatnie na patelni.
  • 3
    Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę w piórka. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • 4
    Do koncentratu dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Aby łatwiej nam było koncentrat rozprowadzić po zapiekance można do niego dodać odrobinę przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.
  • 5
    Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany makaron, szynkę, cebulę, pieczarki, kukurydzę, posiekaną natkę pitruszki. Wymieszaj. Dodaj koncentrat z przyprawami i ponownie wymieszaj.
  • 6
    Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

2 komentarze

nieznajoma 27 listopada 2019 (14:15)

Mniam! Wyszedł bardzo dobry obiad.

Kalinowska Renata 6 września 2021 (12:44)

Dzisiaj robię na obiad 😉 zobaczę czy mi wyjdzie tak jak autorce i Pani która dodała komentarz 😁 pozdrawiam 🤗

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne MakaronObiadObiad z makaronemPieczarki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis