Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym

Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym

Pyszna zapiekana z kalafiora i brokuła w sosie beszamelowym. Doskonała, wegetariańska zapiekanka obiadowa.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

200 kcal/porcję

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 5 dag parmezanu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szczypta soli
  • oliwa
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  • 1
    Warzywa umyć, podzielić na mniejsze różyczki i gotować około 3 min w wodzie z 1 łyżką cukru i odrobiną soli.
  • 2
    Sos: do zimnego mleka dodać mąkę, za pomocą kuchennej rózgi dobrze wymieszać, dodać rozmącone jajko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3
    Warzywa wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać parmezanem i zapiekać około 30 min w 180 stopniach C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa BrokułKolacjaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis